2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

A spanyol rendőrség kizárta az orosz részvételt a levélbombák ügyében

Az elmúlt héten Spanyolország különböző célpontjaira küldött hat levélbomba valószínűleg egy magánszemély műve volt az országon belül, nem pedig egy szervezett csoporté – írja a La Sexta az ügyben nyomozó hatóságokra hivatkozva.

A tévécsatorna úgy értesült, hogy a rendőrség kizárta az orosz hírszerző szolgálatok érintettségét, és “bizonyossággal” abból indulnak ki, hogy egyazon személy az elkövető.

Szerdán egy robbanószerkezetet tartalmazó csomagot szállítottak a madridi ukrán nagykövetségre, amely egy alkalmazott kezében robbant fel, aki állítólag csak kisebb sérüléseket szenvedett az ujjain.

Az incidenst követően Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elrendelte, hogy a világ összes ukrán nagykövetségén szigorítsák meg a biztonsági intézkedéseket, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter pedig Moszkvára mutogatott, és terrorizmussal vádolta Oroszországot.

Oroszország tagadta minden érintettségét, Moszkva spanyolországi nagykövetsége pedig hivatalos Telegram csatornáján hangsúlyozta, hogy “elítél minden fenyegetést vagy terrorcselekményt, különösen azokat, amelyeket diplomáciai képviseletek ellen követnek el”.

Az elmúlt héten robbanószerkezetet tartalmazó csomagokat juttattak el a madridi ukrán és az amerikai nagykövetségre, a spanyol védelmi minisztériumba, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök rezidenciájára, a Torrejon de Ardoz légibázis egyik műhold központjába és a zaragozai Instalaza fegyvergyárba, amely Ukrajnának szánt gránátvetőket gyárt.

Bár a nyomozás még tart, a hatóságok kiderítették, hogy az összes levél nagyon hasonló volt, és azonos barna borítékban kézbesítették őket, amelyekben egy huzal és a petárdaboltokban fellelhető robbanóanyag volt. Rafael Perez spanyol belügyminiszter-helyettes szerint a szakértők most alaposan megvizsgálják a kézírást és a levelek egyéb részleteit, hogy megpróbálják lenyomozni a levelek eredetét.

Csütörtökön azt is kifejtette, hogy a leveleket nyilvánvalóan nem robbanásra, hanem hirtelen fellángolásra tervezték, és azt sugallta, hogy nem indokolják a terrorfenyegetettségi szint emelését az országban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...