2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

NYT: folyamatosan meghibásodnak az nyugati tüzérségi ütegek Ukrajnában

Az USA és szövetségesei által Ukrajnának szállított tüzérségi ütegek folyamatosan elromlanak vagy megrongálódnak, és ez gondot okoz a Pentagonnak – írja a New York Times amerikai és ukrán tisztviselőkre hivatkozva.

A lap informátora szerint az Ukrajnában használt, nyugati gyártmányú tarackok mintegy egyharmada nem áll szolgálatban azonos időszakban, többek között az intenzív használat miatt. A Pentagon európai parancsnoksága számára prioritássá vált ezeknek a fegyvereknek a javítása – jegyezte meg a lap.

Az elmúlt hónapokban a hibás ütegeket Lengyelországba küldték karbantartásra. Ukrajna azonban szeretné, ha a karbantartó létesítmény közelebb lenne, ami lehetővé tenné, hogy az ágyúkat gyorsabban visszaszállítsák a harci övezetbe.

Az orosz katonai különleges művelet kezdete óta az USA és NATO-szövetségesei aktívan több tízmilliárd dollárnyi fegyvert pumpáltak a kijevi rezsimnek. Így jelentős mennyiségű 155 milliméteres kaliberű tüzérségi fegyvereket – amerikai M-777-es tarackokat, német PzH 2000-es önjáró tüzérségi egységeket, lengyel Krab és francia CAESAR SAU-kat – szállítottak Kijevbe.

Az ukrán fegyveres erők elsősorban a Donbassz városok és falvak bombázására használják őket. E támadások áldozatai leggyakrabban civilek.

Moszkva a maga részéről többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, és hogy a fegyverekkel való szállítás az orosz hadsereg legitim célpontjává válik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....