2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Belgrád: az EU ellentmondásos követeléseket támaszt Szerbiával szemben

Az EU “ellentmondásos” követeléseket támaszt Szerbiával szemben, amikor az értékekről és elvekről van szó – jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök pénteken. Bár Belgrád elkötelezett az EU-csatlakozás mellett, nehéz összeegyeztetni, hogy Brüsszel ragaszkodik Ukrajna területi integritásához, miközben elvárja, hogy Szerbia sértse meg a sajátját.

Brnabic Belgrádban beszélt újságírókkal, miután találkozott Emanuele Giaufret-tel, az EU szerbiai missziójának vezetőjével. Egy alkalommal arra kérték, hogy térjen ki az Európai Parlament által nemrégiben elfogadott “ajánlásokra”.

“Az egyik ajánlás szerint Szerbia csak akkor válhat az EU tagjává, ha beleegyezik Oroszország szankcionálásába, mert Oroszország megsértette egy nemzetközileg elismert állam területi integritását” – mondta Brnabic.

“A másik ajánlás viszont azt mondja, hogy csak akkor haladhatunk tovább az európai úton, ha feladjuk saját területi integritásunkat”, vagyis elismerjük Koszovó 2008-ban kikiáltott ideiglenes kormányának függetlenségét.

Ha a területi integritás sérthetetlen, akkor miért kérik Szerbiától, hogy sértse meg a sajátját – tette fel a kérdést Brnabic.

A nemzetközileg elismert államok, mint Ukrajna vagy Szerbia sérthetetlen területi integritásának felemlegetése tehát egyes képviselők ajánlásaiban teljesen ellentmondásos az értékek szempontjából.

Az ilyen követelések hangoztatása “nem tesz jót európai utunknak, sem az EU bővítésének”, és nem növeli az EU népszerűségét Szerbiában – tette hozzá.

Brüsszel február óta nyomást gyakorol Szerbiára, hogy “harmonizálja külpolitikáját” az EU-val, és az ukrajnai konfliktus miatt szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben.

Aleksandar Vučić szerb elnök többször megvédte a függetlenség és semlegesség politikáját. A szerb közvélemény túlnyomórészt ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciókat, illetve az EU-hoz való csatlakozást, ha az Koszovó feladását jelenti.

“Bizonyos nézeteltérések” ellenére Szerbia “folytatja a fokozatos harmonizációt és az európai értékek előmozdítását” – mondta Brnabic. “Elkötelezettek vagyunk az uniós tagság iránt, és úgy gondoljuk, hogy az Unió a legjobb hely polgáraink és a gazdaság számára”.

Giaufret újságíróknak elmondta, hogy Szerbia előrehaladása teljes mértékben a “jogállami” reformoktól és a Koszovóval folytatott tárgyalások eredményétől függ.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...