2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Novorosszia hirei (szeptember 1, 22:00-val el bezarolag).

– Az elmult ket nap alatt delen a felkelok csapatai eloretortek az Azovi-tenger partvideken. Elfoglaltak Sztarodubovkat, Bojevoje es Cservonoje Polje telepuleseket. Igy Mariupol bekeritese immaron muveleti melysegben is kiszelesedett.

– Dnyepropetrovszk kormanyzoja, Igor Kolomojszkij, bejelentette az ukran televizioban, hogy ,,A varost szemelyes vedelme ala veszi”, de kozben parancsot adott arra, hogy a varost azonnal hagyja el a sajat penzen felszerelt es verbuvalt ,,Dnyipro-1″ magan-zaszloalj. Minden esetre immaron biztos, hogy a varosban rekedt ukran kormanyerok nem szamithatnak segitsegre. Az osszes ut, ami osszekototte Mariupolt a belso, Kijev ellenrozese alatt levo megyekkel, el van vagva. Jelenleg Mariupolban rekedtek a megtepazott ,,Azov” es ,,Sahtyorszk” zaszloaljak, illetve nemi belugyi egyseg, amiket a katonai disszemlerol kuldtek a frontra, elegtelen felszerelessel es kikepzessel.
Jelenleg a felkelok nem kivanjak ostromolni a varost, megelegszenek a varos kulteruletein levo katonai allasok lovetesevel.

– A tegnapi napon (beigazolodott informacio) a felkelok megvivtak elso sikeres tengeri harcukat. A Taganrogi-obolben, Sirokino es Bezimennoje telepulesek kozott, 10-15 kilometerre Mariupoltol keletre, a felkelok tuzersege szetlotte az ukrn hatarorseg egyik hataror-naszadjat. Bar van rola videofelvetel, a hivatalos Kijev nem tamasztotta ala az adott informaciot.

– Mariupolban k.b. d.u. 14:20 korul felrobbant a kormanyerok egyik loszert szallito teherautoja. Az aldozatok pontos szama ismeretlen.

– Mariupol kornyeket a kormanyerok intenziven aknasitjak. A mai nap folyaman a felkelok lelottek egy Szu-25 csatagepet, illetve megrongaltak 2 db Mi-8 helikoptert. A harcok soran zsakmanyoltak 2 db harckocsit, 6 db sorozatvetot, 2 db BTR-t, 24 db teherautot es 14 db agyut es aknavetot.

– Jelenleg sulyos harcok mennek a donyecki repuloter birtokbaveteleert. A felkelok csapatai a repuloteret tegnap ejszaka korbezartak.

– Az ejszaka a felkelok elfoglaltak a luganszki repuloteret. A helyorsegbol 17 ejtoernyos adta meg magat a felkeloknek, a helyorseg tobbi resze valoszinuleg eletet vesztette.

– A nap folyaman a felkelok megszereztek az ellenorzest a kovetkezo telepulesek felett: Novoamvroszijevszkoje, Blagodatnoje, Szemjonovszkoje, Artyomovka, Mnogopolje, Metalliszt, Tretyjaki, Kobzari, Zeljonoje, Sirokoje, Pavlogradszkoje es Grabszkoje.

– Csugujev alatt a partizanok szetevrtek a kormanyerok egyik szallito oszlopat.

– Az Amvroszijevka alatti katlanharcok soran eletet vesztette az ,,Azov” maganzaszloalj 1. szazadanak parancsnoka, R. Dobrodomov.

– 11:45 korul a kormanyerok tuzersege lotte Jenakijevot. Nehany epuletben kar keletkezett.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...