2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Világbank: a G7 csoport nem elég nagy, hogy befolyásolja az orosz olaj árát

A Hetek Csoportja (G7) által javasolt terv, miszerint az orosz olajvásárlásra maximalizált árkorlátozást vezetnének be, csak akkor működhet, ha a nagy feltörekvő piacok és a fejlődő országok is csatlakoznak a rendszerhez – közölte a Világbank.

A bank szerdán kiadott olajpiaci kilátásaiban kiemelte a kapcsolódó kockázatokat. Azt írta, hogy a felfelé mutató kockázatokat az ellátási kérdések dominálják, beleértve azt is, hogy az orosz exportot milyen mértékben befolyásolják az új kereskedelmi intézkedések.

“A G7-ek által javasolt olajárplafon befolyásolhatja az Oroszországból származó olaj szállítását, de ez egy nem tesztelt mechanizmus, és a nagy feltörekvő piacok és fejlődő gazdaságok részvételére lenne szükség a célok eléréséhez” – áll a jelentésben.

Hozzátette, hogy bár rövid távon jelentős zavarok léphetnek fel az orosz exportban, mivel a kereskedelmi útvonalak megszakadnak,

“a piaci szereplők megtalálhatják a szankciók megkerülésének módját, ahogyan az más szankciós epizódok esetében is gyakran előfordult”.

A hét vezető gazdaságot tömörítő csoport – az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Japán – a múlt hónapban megállapodott abban, hogy árplafont vezet be az orosz olajra, hogy ezzel próbálják megfékezni az ország energiaexportból származó bevételeit. Az árplafon összegéről még nem született döntés.

A terv szerint a banki, biztosítási és hajózási cégeknek megtiltják, hogy olyan orosz vállalatoknak nyújtsanak szolgáltatásokat, amelyek a meghatározott határérték feletti áron adnak el olajat. December 5-e egyben az a határidő, ameddig az EU megtilthatja az orosz tengeri nyersolaj teljes importját.

Moszkva közölte, hogy nem fog olajat exportálni az árplafonban részt vevő országokba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...