2023, február 4.
5.7 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

New York Times: hitelesek az ukrán háborús bűnökről készült felvételek

A The New York Times azt állítja, hogy ellenőrizte a múlt héten az interneten felbukkant videók hitelességét, amelyeken fogságban lévő orosz katonákat végeznek ki az ukránok. Az újság szerint a férfiakat “úgy tűnik, hogy közelről lőtték agyon”.

A felvételeken látható események a Luganszki Népköztársaságban lévő Makejevka faluban történtek november közepén – jelentette a lap vasárnap.

“A videók… amelyek hitelességét a The New York Times ellenőrizte, ritka betekintést nyújtanak a háború egy hátborzongató pillanatába a sok közül, de nem mutatják meg, hogyan és miért ölték meg az orosz katonákat” – írta a NYT, hozzátéve, hogy továbbra is “rejtély”, hogy valójában mi történt a katonákkal.

A lap azonban megjegyezte, hogy a felvételek alapján ítélve “legalább 11 oroszt… úgy tűnik, hogy közvetlen közelről lőttek le, miután egyik harcostársuk hirtelen tüzet nyitott a közelben álló ukrán katonákra”.

A NYT idézte Dr. Rohini Haart, az Orvosok az Emberi Jogokért orvosi tanácsadóját is, aki szerint “egy olyan harcos megölése vagy megsebesítése, aki miután letette a fegyvert vagy nem rendelkezik többé védelmi eszközökkel, belátása szerint megadta magát”, sérti a nemzetközi fegyveres konfliktusok törvényeit.

“Úgy tűnik, hogy a legtöbbjüket fejbe lőtték” – mondta Haar a videón szereplő orosz katonákról. “Vértócsák vannak. Ez azt jelzi, hogy egyszerűen ott hagyták őket holtan.”

Az egyik videón, amely a közösségi médiában jelent meg, az orosz katonák a kijevi csapatoknak megadva magukat és a földön fekve láthatóak, majd egy második videón a testük mozdulatlanul, vértócsában fekszik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....