2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Oroszország tovább növelte a Kínába irányuló olaj és gázszállítást

Az orosz gáz- és olajszállítások Kínába jelentősen nőttek idén januártól októberig a 2021-es év azonos időszakához képest – jelentette vasárnap a kínai vámhatóság.

Adatai szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítások éves szinten 32 százalékkal, 4,98 millió tonnára ugrottak. Dollárban kifejezve a növekedés 157%-os volt, és meghaladta az 5,3 milliárd dollárt. Oroszország jelenleg Kína negyedik legnagyobb LNG-szállítója Ausztrália, Katar és Malajzia után. Míg az adatok azt mutatják, hogy az év első tíz hónapjában Kína Katarból származó üzemanyag-behozatala is nőtt, addig az Ausztráliából és Malajziából érkező szállítások egyaránt csökkentek.

Bár a vámhivatal jelenleg nem közli a kínai vezetékes gázimport fizikai mennyiségét, adatai szerint az Oroszországból származó vezetékes gázszállítás értéke 2022 január-októberében 182%-kal, 3,1 milliárd dollárra ugrott meg 2021 azonos időszakához képest. Ezzel Oroszország Türkmenisztán (8,23 milliárd dollár) után a második legnagyobb csővezetékes gázszállítója az ázsiai országnak.

Kína Oroszországból származó kőolajimportja szintén megugrott ebben az időszakban, mintegy 9,5%-kal 71,97 millió tonnára emelkedett. A szállítások dollárban kifejezve 53%-kal 49,19 milliárd dollárra emelkedtek. Amint az a közzétett adatokból következik, októberben és szeptemberben is Oroszország volt Kína második legnagyobb olajszállítója. Továbbra is Szaúd-Arábia vezet, amely január-októberben 73,76 millió tonna üzemanyagot adott el Kínának 55,5 milliárd dollárért.

Kína növelte az Oroszországból származó energiaimportot, miután kihasználta a Moszkva által az év elején kínált kedvezményeket, hogy vevőket szerezzen az orosz olajra és gázra. Erre akkor került sor, amikor számos hagyományos importőr az Ukrajnával kapcsolatos nyugati szankciók miatt kerülni kezdte az országból származó szállításokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...