2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

New York Times: az USA csendben fegyvereket szállított Izraelből Ukrajnába

Az amerikai hadsereg több százezer tüzérségi lövedékkel látja el Ukrajnát, amelyeket az Izraelben található készletekből szállítanak – írja a New York Times. A Pentagon állítólag “kapkodja a fejét”, hogy lőszereket találjon, mivel az ukrán erők folyamatosan kimerítik az arzenáljukat.

A Pentagon egy “hatalmas, de kevéssé ismert izraeli amerikai lőszerkészletből merített, hogy segítsen Ukrajnának kielégíteni a tüzérségi lövedékek iránti égető szükségletét” – jelentette kedden a Times több meg nem nevezett izraeli és amerikai tisztviselőre hivatkozva. Bár nem világos, hogy mikor kötötték meg az üzletet, Izrael beleegyezett abba, hogy Washington mintegy 300 000 db 155 milliméteres lövedéket szerezzen be a területén lévő raktárakból.

“Az Ukrajnának szánt 300 000 lövedék mintegy felét már elszállították Európába, és végül Lengyelországon keresztül fogják leszállítani” – tette hozzá a Times.

Bár az Izraelben lévő készletet az amerikai közel-keleti konfliktusokban történő felhasználásra szánják, amelyek közül több továbbra is forrong, a Pentagon kénytelen volt új fegyverutánpótlást keresni, mivel az ukrán csapatok a jelentések szerint havonta mintegy 90 ezer lövedéket használnak el – ez kétszerese az Egyesült Államok és Európa által együttesen előállított havi mennyiségnek.

Az Egyesült Államok valamivel több mint egymillió 155 milliméteres lövedék szállítását kezdte vagy engedélyezte Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktus tavaly februári kirobbanása óta. Ennek “jelentős részét” a Dél-Koreában és Izraelben meglévő készletekből vették át – mondta a Timesnak egy magas rangú amerikai tisztviselő, bár nem részletezte, hogy összesen mennyit szereztek be az egyes országoktól.

Bár izraeli tisztviselők “kezdetben aggodalmukat fejezték ki” a saját országukban lévő készletek kimerítési tervével kapcsolatban, mivel úgy vélték, hogy ez azt sugallhatja, hogy Izrael “bűnrészes Ukrajna felfegyverzésében”, a kormány végül azzal a feltétellel egyezett bele, hogy a Pentagon feltölti a kimerített fegyverzetet. Washington emellett ígéretet tett arra, hogy “súlyos vészhelyzetben azonnal szállít lőszert” – írta a Times.

Izrael mind Ukrajnával, mind Oroszországgal kapcsolatban áll, és a harcok tavalyi kirobbanása óta igyekszik diplomáciai kötéltáncot járni a két konfliktusban álló állam között. Bár felajánlotta, hogy segít közvetíteni a béketárgyalásokon, és több humanitárius segélyt nyújtott Kijevnek, Izrael nagyrészt elutasította, hogy csatlakozzon nyugati szövetségeseihez Ukrajna felfegyverzésében vagy az orosz gazdaság szankcionálásában, attól tartva, hogy az ilyen ellenséges lépések árthatnak a Moszkvával való kapcsolatoknak.

Joe Biden elnök vezetésével az Egyesült Államok mintegy 25 milliárd dollár közvetlen katonai segélyt engedélyezett Kijevnek, és nemrégiben beleegyezett, hogy 50 Bradley gyalogsági harcjárművet és egy sor más fegyvert küldjön a legutóbbi 3 milliárd dolláros fegyvercsomagban. Az ukrán tisztviselők azonban továbbra is több fegyverért kiabálnak, és most azért sürgetik Washingtont és európai szövetségeseit, hogy küldjenek többek között harckocsikat és jobb légvédelmet. Bár az Egyesült Államok eddig elutasította a harckocsikra vonatkozó kéréseket, a NATO-tagokat tömörítő “Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport” katonai vezetői pénteken a németországi Ramstein légibázison találkoznak, hogy megvitassák a nehezebb fegyverek esetleges szállítását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...