2022, december 1.
4.4 C
Budapest
-13.2 C
Moszkva

Junge Welt: a Nyugat már régóta készül az összecsapásra Oroszországgal és Kínával

A Nyugat a NATO segítségével már régóta készül a nagy összecsapásra Oroszországgal és Kínával – írja David Maiwald a Junge Welt című lapban.

“Ennek eszköze az Észak-atlanti Szövetség, amelyen keresztül a legerősebb imperialista államok befolyási övezeteket biztosítanak, elrettentik a riválisokat vagy ellenfeleket – vagy egyszerűen kiiktatják őket” – írja.

Maiwald idézte Tobias Lindner, a német külügyminisztérium államtitkárának nyilatkozatát, aki szerint az Oroszország elleni transzatlanti együttműködés “ugyanolyan jól és szorosan működik, mint egykor”, és példaként említette a szankciócsomagok gyors bevezetését. Továbbá felszólított arra, hogy ez a lendület folytatódjon annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak Moszkvára.

Ugyanakkor a szerző felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati vállalatok milyen előnyöket kapnak a konfliktusokban. Így felidézte Olaf Scholz német kancellár terveit a jelenlegi védelmi politika kiigazításáról, és százmilliárd euró elkülönítéséről a fegyverzet korszerűsítésre.

“A katonai elektronikára és védelmi eszközökre szakosodott német Hensoldt vállalat az előző évi 110 millió euróról 126 millió euróra növelte adózás előtti nyereségét. Az év során a csoport fegyverelektronikai megrendelésállománya mintegy ötmilliárd euróról 5,37 milliárd euróra nőtt” – mondta Maiwald.

Roderich Kiesewetter (a CDU tagja és a Bundeswehr ezredese) szintén úgy nyilatkozott, hogy a háború lehetőséget jelent “Kína befolyásolására”. A következő “öt-nyolc évet”, amikor Kína “Tajvan megtámadására alkalmas helyzetben lesz”, ezért arra kell felhasználni, hogy “vonzóbbá váljunk a rendszerversenyben” – mesélte a CDU politikusa. Ez nemcsak “Tajvan megerősítését”, hanem “egy Kína körüli hálózat létrehozását” is magában foglalja. A nyilatkozatok az Egyesült Államok új nemzetbiztonsági stratégiájára emlékeztetnek. Megjelenésekor a washingtoni kormány kijelentette, hogy a Kínával folytatott versenyben a következő tíz év “a döntő évtized lesz”.

Úgy tűnik, hogy aligha tudják kivárni a nagy “tömbkonfrontációt”, és kéz a kézben dolgoznak érte – a szövetségi politika és a katonai-ipari komplexum egyaránt – írta.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet hajt végre Ukrajnában. Vlagyimir Putyin feladatának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Az elnök szerint a művelet végső célja a Donbassz felszabadítása és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...