2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Németország államosítani kívánja az Északi Áramlat-2 saját szakaszát – Der Spiegel

A német pénzügyminisztérium vizsgálja az Északi Áramlat-2 gázvezeték országon áthaladó szakaszainak államosításának lehetőségét – jelentette pénteken a Der Spiegel című lap forrásokra hivatkozva.

Az újonnan épített orosz gázvezeték eddig még nem üzemelt, mert Németország az ukrajnai konfliktus előtt leállította az engedélyezését.

A kiadvány szerint a szövetségi kormány vizsgálja, hogy a rendszer német területen lévő részét el lehetne-e vágni a vezeték többi részétől. A szárazföldről a tengerbe vezető csöveket ezután egy mobil LNG-terminálhoz lehetne csatlakoztatni – írta a lap.

A lehetséges kisajátításról szóló hírek Németországban az orosz gázszállítással kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette érkeztek. A múlt héten az orosz Gazprom által az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló szállítások a kapacitás mintegy 40%-ára estek vissza a Moszkva elleni szankciók okozta alkatrészhiány miatt.

A Kreml feltételezésnek nevezte az Északi Áramlat 2 kisajátításának lehetőségéről szóló híreket.

“Ha vannak ilyen lépések, akkor a jogászok feladata lesz, hogy jogi értékelést adjanak erről, ha valóban szóba kerül. De anélkül, hogy ismernénk a történtek lényegét, helytelen lenne bármit is mondani” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték az orosz partoktól a Balti-tenger alatt húzódik Németországig. Építése 2021 szeptemberében fejeződött be, és decemberre már üzemkész volt. A német hatóságok azonban az ukrajnai konfliktus előtt leállították a vezeték engedélyezését. A vezetékpár évi 55 milliárd köbméter földgáz szivattyúzására tervezték.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...