2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Németország államosítani kívánja az Északi Áramlat-2 saját szakaszát – Der Spiegel

A német pénzügyminisztérium vizsgálja az Északi Áramlat-2 gázvezeték országon áthaladó szakaszainak államosításának lehetőségét – jelentette pénteken a Der Spiegel című lap forrásokra hivatkozva.

Az újonnan épített orosz gázvezeték eddig még nem üzemelt, mert Németország az ukrajnai konfliktus előtt leállította az engedélyezését.

A kiadvány szerint a szövetségi kormány vizsgálja, hogy a rendszer német területen lévő részét el lehetne-e vágni a vezeték többi részétől. A szárazföldről a tengerbe vezető csöveket ezután egy mobil LNG-terminálhoz lehetne csatlakoztatni – írta a lap.

A lehetséges kisajátításról szóló hírek Németországban az orosz gázszállítással kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette érkeztek. A múlt héten az orosz Gazprom által az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló szállítások a kapacitás mintegy 40%-ára estek vissza a Moszkva elleni szankciók okozta alkatrészhiány miatt.

A Kreml feltételezésnek nevezte az Északi Áramlat 2 kisajátításának lehetőségéről szóló híreket.

“Ha vannak ilyen lépések, akkor a jogászok feladata lesz, hogy jogi értékelést adjanak erről, ha valóban szóba kerül. De anélkül, hogy ismernénk a történtek lényegét, helytelen lenne bármit is mondani” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték az orosz partoktól a Balti-tenger alatt húzódik Németországig. Építése 2021 szeptemberében fejeződött be, és decemberre már üzemkész volt. A német hatóságok azonban az ukrajnai konfliktus előtt leállították a vezeték engedélyezését. A vezetékpár évi 55 milliárd köbméter földgáz szivattyúzására tervezték.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...