2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Német parlamenti képviselők látogatnak a Donbasszba, a volt ukrán nagykövet őrjöng

A németországi AfD párthoz tartozó több tartományi törvényhozó a következő napokban Donbasszba szándékozik látogatni – erősítette meg egyikük hétfőn a Twitteren -, de “álhírnek” nevezte egy amerikai székhelyű agytröszt és Ukrajna volt berlini nagykövete által tett célzásokat, amelyek szerint ők az orosz propaganda ügynökei.

“Az AfD parlamenti képviselői jövő héten a Moszkva által ellenőrzött Kelet-Ukrajnába látogatnak, hogy támogassák [Oroszország] megsemmisítő háborúját. Ez bűncselekmény (agresszió bűncselekményére való felbujtás)” – tweetelte a volt berlini ukrán nagykövet, Andrij Melnyik vasárnap, és felszólította a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatalt (BfV, más néven Verfassungsschutz), hogy tegyen valamit.

Melnyik az amerikai székhelyű Robert Lansing Institute for Global Threats and Democracies Studies (Globális Fenyegetések és Demokráciák Tanulmányozásának Robert Lansing Intézete) egyik jelentésére hivatkozott, amely szerint “a Kreml arra ösztönözte nyugat-európai kémjeit, hogy információs és pszichológiai műveleteket hajtsanak végre” az AfD törvényhozóinak felhasználásával.

Hans-Thomas Tillschneider, a szász-anhalti törvényhozásban az AfD frakcióvezető-helyettese hétfőn úgy reagált Melnyiknek, hogy “amatőr jogásznak, Bandera-rajongónak és volt nagykövetnek” nevezte őt, aki álhíreket terjeszt.

“Az ukrajnai konfliktusról szóló torz és részrehajló tudósítások miatt szeretnénk saját képet kapni a helyzetről és felmérni a humanitárius helyzetet” – tette hozzá Tillschneider.

Kollégája, Daniel Wald azt mondta, hogy egy “ártalmatlan delegációs utazáson vesz részt Oroszországba és Kelet-Ukrajnába”.

A szóváltás felkeltette a német média figyelmét, amely korábban nem tett említést az AfD által múlt héten bejelentett utazásról. A bejelentés szerint összesen hat AfD-s tartományi parlamenti képviselő, három szász-anhalti és három észak-rajna-vesztfáliai, szeptember 20-28. között fog a Donbasszba látogatna.

A német médiatudósítások a Lansing Intézet jelentését vették át, amely azt állította, hogy az AfD “összehangolja” tevékenységét az orosz hírszerzéssel, és hogy a látogatás “a Donbassz helyzet orosz olvasatát fogja népszerűsíteni, az ukrán hadsereg lejáratásával és Oroszország humanitárius erőfeszítéseinek kiemelésével”.

A Tagesspiegel megkeresésére a berlini külügyminisztérium közölte, hogy nincs információja az utazásról.

A Lansing Intézet Woodrow Wilson elnök első világháború idején hivatalban lévő külügyminiszteréről kapta a nevét, és Joe Biden elnök szülőföldjén, Delaware államban van bejegyezve. Nem hozza nyilvánosságra finanszírozási forrásait és vezetőségét, és az AfD látogatásáról szóló jelentést szerzőjét sem közölték. Az intézet főigazgatója egy bizonyos Armand Chouet, “a DRM korábbi képelemzője, az észak-afrikai régióval foglalkozó párizsi elemző”.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó