2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4.6 C
Moszkva

Lengyelország szigorítja az oroszokkal szembeni beutazási korlátozásokat

Mariusz Kaminski lengyel bel- és közigazgatási miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szigorítja az oroszok beutazásának korlátozását az országba – olvasható a Twitter-bejegyzésében.

Kifejtette, hogy a lépés a Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia közötti megállapodások eredménye.

A hivatalos lengyel jogszabályi portálon közzétett rendelet indoklása szerint Lengyelország Litvániával, Lettországgal és Észtországgal együtt “ideiglenes nemzeti intézkedéseket vezet be az uniós vízummal rendelkező orosz állampolgárokkal szemben”, “a közrendet és a közbiztonságot közvetlenül fenyegető veszélyek elhárítása érdekében”.

Az indoklás azt is kimondja, hogy korlátozza “a turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal utazó orosz állampolgárok schengeni térségbe való belépésének lehetőségét”.

A dokumentum megjegyzi, hogy a korlátozások “nem jelentenek teljes beutazási tilalmat”, mivel “ésszerű kivételeket tesznek a disszidensek, humanitárius célok, családtagok, tartózkodási engedéllyel rendelkezők, a teher- és szállítási szolgáltatások, a diplomáciai képviseletek és a tranzitforgalom megkönnyítése érdekében”.

A légi és tengeri határátlépésre vonatkozó szabályok szeptember 26-án lépnek hatályba.

Ugyanakkor az a légi fuvarozó, amely olyan személyt vesz fel a fedélzetére, aki nem jogosult az EU területére belépni egy lengyelországi határátkelőn keresztül, köteles lesz saját költségén visszaszállítani.

Az EU tagállamai és az orosz turisták. 2022 szeptember 19-i állás szerint

Az uniós külügyminiszterek szeptember 1-jén Prágában tartott informális találkozójukon megállapodtak az Oroszország és az EU közötti vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztéséről. Ez időigényesebbé, bonyolultabbá és drágábbá teszi a vízumigénylést.

Megállapodás született arról is, hogy a határ menti országok nemzeti szinten korlátozhatják az oroszok belépését, amit Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország ki is használt.

Korábban Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő az egyszerűsített vízumkiadásról szóló megállapodás felfüggesztésére vonatkozó uniós terveket kommentálva kijelentette, hogy Moszkva nem fog Brüsszelhez hasonlítani az emberek közötti “hidak felégetésének” ésszerűtlen politikájában, de fenntartja a megtorlás jogát.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az oroszok vízumszerzési nehézségeit kommentálva azt mondta, hogy az európaiak folytatják romboló oroszellenes vonalukat, de Moszkva válaszának nem kell tükörválasznak lennie, mindenekelőtt saját érdekeit kell figyelembe vennie.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...