2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Az Egyesült Államok “NATO-kompatibilis” tankokat biztosítana az ukrán hadseregnek

Az Egyesült Államok “NATO-kompatibilis” harckocsikat biztosíthat az ukrán hadseregnek az elöregedő szovjet korszakból származó felszerelés leváltására – közölte a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője, miközben Kijev az orosz csapatokkal folytatott heves harcok közepette továbbra is szorgalmazza a nyugati fegyverek folyamatos szállítását.

Az újságíróknak egy névtelenül tartott hétfői tájékoztatón a Pentagon védelmi munkatársát arról kérdezték, hogy a Fehér Ház fontolgatja-e nehézpáncélosok beillesztését az Ukrajnának szánt jövőbeli segélycsomagokba, megjegyezve, hogy ukrán törvényhozók nemrégiben az amerikai fővárosba látogattak, hogy kifejezetten harckocsikat kérjenek.

“A harckocsik abszolút napirenden vannak, más területekkel együtt” – mondta a tisztviselő, megjegyezve, hogy bár az ukrán csapatok jobban ismerik a “szovjet típusú harckocsikat”, a Pentagon elismeri, hogy “eljön majd a nap, amikor át akarnak majd állni, és szükségük lehet a NATO-kompatibilis modellekre”.

Arra a kérdésre, hogy a közelgő fegyverszállítások között szerepelhetnek-e nyugati tankok, a tisztviselő azt mondta, hogy ez attól függ, hogy az ukrán erőket milyen gyorsan tudják kiképezni a járművek használatára és karbantartására, de hozzátette, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya “természetesen nyitott” az ötletre.

A Fehér Ház a múlt héten jelentette be a Kijevnek szánt legújabb katonai csomagot, mintegy 600 millió dollár értékben, amely Biden 21. elnöki fegyverlehívását jelenti Ukrajna számára. A támogatás az Egyesült Államok által biztosított nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) további lövedékeit, 36 000 tüzérségi lövedéket, 1000 precíziós irányítású lőszert, számos szállítójárművet és kézifegyvert tartalmazott.

Washington a háború során folyamatosan növelte fegyverszállításait, és végül hónapokkal a konfliktus kezdete után beleegyezett a HIMARS-hoz hasonló, sorozatvető rakétarendszerek, valamint nagy hatótávolságú tüzérségi platformok biztosításába. A Pentagon azonban mindeddig tartózkodott attól, hogy az amerikai hadsereg legfejlettebb fegyvereit, például nehézpáncélzatot vagy vadászgépeket küldjön, ehelyett beleegyezett abba, hogy megkönnyítse a szovjet korabeli felszerelések átadását harmadik országokból, például Lengyelországból és Csehországból.

Bár Biden több mint 15 milliárd dollár közvetlen katonai támogatást hagyott jóvá Ukrajnának azóta, hogy Oroszország február végén csapatokat küldött az országba, az ukrán tisztviselők továbbra is nehezebb fegyvereket követelnek. Az amerikai páncélosok mellett Kijev az elmúlt hetekben Leopard harckocsikat, Marder gyalogsági harcjárműveket és Gepard légvédelmi harckocsikat is kért Németországtól, de Berlin vonakodott teljesíteni ezeket az igényeket.

“Eddig egyetlen ország sem szállított nyugati gyártású gyalogsági harcjárműveket vagy harckocsikat” – mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy múlt heti rendezvényen, hozzátéve: “Megállapodtunk partnereinkkel, hogy Németország nem fog egyoldalúan ilyen lépéseket tenni”.

Az amerikai védelmi tisztviselő nem pontosította, hogy a Pentagon milyen harckocsikat fontolgat Ukrajna számára, csak “NATO-kompatibilis modellekre” utalt. Az M1 Abrams jelenleg Washington fő harckocsija, amelynek több konfigurációja is készen áll az exportra a The Drive portál szerint.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...