2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Német elnök: Németország és Oroszország kapcsolatainak megszakítása mérföldkő

Oroszország ukrajnai különleges katonai művelete “korszakos szakadáshoz” vezetett a Berlin és Moszkva közötti kapcsolatokban – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német elnök – idézte a Reuters hírügynökség.

“Ha a mai Oroszországot nézzük, a régi álmok eltűntek. Országaink ma szemben állnak egymással” – mondta az államfő.

Németország “egy új korszakba került, a bizonytalanság időszakába, amelyet látszólag már leküzdöttünk” – folytatta Steinmeier. Megjegyezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy “háborús tűzvész” terjed Európában.

Frank-Walter Steinmeier a Németország helyzetéről szóló beszédében kiemelte, hogy az ukrajnai háború miatt az újraegyesítés óta a legmélyebb válság vár a németekre.

Németország “ellenszélbe” került, és “valószínűleg nem tudjuk ugyanolyan ütemben folytatni országunk sikertörténetét, mint az elmúlt három évtizedben”.

Nincs alternatívája a szankcióknak

Nincs alternatíva az Ukrajna elleni háborúja miatt Oroszországra kivetett európai uniós szankciók helyett – mondta a német államfő.

Kifejtette: gyakran hall olyan kérdéseket, hogy nem ártanak-e a szankciók jobban Németországnak, mint Oroszországnak, és nem lehetne-e inkább mellőzni őket.

Az ilyen kérdéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert “a mögöttük lévő félelmek valósak”.

A szankciók, a fegyverszállítás, a kapcsolatok megszakítása mind-mind olyan eszköz, amely “nem egyeztethető össze a békés együttélésről alkotott elképzeléseinkkel”.

Ugyanakkor Németországnak az az érdeke, hogy felszámolja függőségét egy “olyan rendszertől, amely tankokat indít egy szomszédos ország ellen, és fegyverként használja az energiát” – mondta a német államfő.

Kaja Kallas észt miniszterelnököt idézve hozzátette: “lehet, hogy az energia drágább lesz, de a szabadság megfizethetetlen”.

A német elnök múlt kedden előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben. Steinmeier 2013 és 2017 között Angela Merkel kormányának külügyminisztere volt, és nagyban részt vett a Donbassz konfliktus megoldását célzó tárgyalásokon is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...