2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

A brit BP olajvállalat heves februári nyilatkozatai ellenére még nem adta el az orosz Rosznyefty részesedését

A BP brit olajipari nagyvállalat továbbra is részesedéssel rendelkezik az orosz Rosznyeftyben annak ellenére, hogy februárban bejelentette, hogy kivonul a vállalatból – közölte csütörtökön Igor Szecsin, a Rosznyefty vezérigazgatója.

“Szeretném tájékoztatni tisztelt kollégáinkat, hogy a BP igazgatótanácsának február 27-i heves nyilatkozata ellenére, miszerint úgy döntött, hogy megválnak a Rosznyeftytől, a vállalat ezt nem tette meg. És minden retorika ellenére továbbra is, azt mondanám, árnyékrészvényes marad” – mondta Szecsin a bakui Veronai Eurázsiai Gazdasági Fórumon tartott beszédében.

Szecsin szerint a BP nem vesz részt a vállalat vezető testületeinek munkájában, de megtartja a részesedésének megfelelő jogokat és osztalékot. Megjegyezte azt is, hogy a BP nemrég 700 millió dollár osztalékot kapott 2021 második félévére.

Szecsin megjegyezte, hogy a BP és a Rosnyefty részvényeiből és közös vállalkozásaiból származó teljes bevétele 37 milliárd dollárt tesz ki, 10 milliárd dolláros befektetés mellett, ami a brit cég számára “kiváló kompenzáció” a tőkebefektetésért – jegyezte meg.

A BP még februárban jelentette be a Rosznyeftyben lévő 19,75 százalékos részesedésének eladását, valamint a céggel közös három oroszországi vegyesvállalatból való kivonulását. Erre azt követően került sor, hogy a BP-t a hírek szerint bírálták az Oroszországgal való további kapcsolata miatt, miközben a Nyugat elítélte Moszkva ukrajnai katonai műveletét.

Az akkori médiajelentések szerint egyes brit politikusok azt követelték, hogy a BP adja el a Rosznyeftyben lévő részesedését. Márciusban a BP azt is bejelentette, hogy nem köt újabb szerződéseket orosz olaj és gáz vásárlására, de jelezte, hogy kész kivételt tenni az ellátás biztonságát fenyegető veszély esetén. Májusban a vállalat 20,38 milliárd dolláros veszteségről számolt be 2022 első negyedévére vonatkozóan, arra hivatkozva, hogy kivonul a Rosznyeftyől és más orosz projektektől.

A BP a Rosznyeft legnagyobb külföldi részvényese. További részvényesek az orosz Rosnyeftyegaz, a Rosznyefty két leányvállalata és a katari székhelyű QH Oil Investments.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...