2022, május 17.
18.1 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Navalnij egészségi állapotával kapcsolatban orosz orvosok felhívással fordultak német kollégáikhoz

Az orosz Orvosi Kamara a német Orvosi Kamarához fordult. Ebben azt javasolták, hogy – feltárandó az Alekszej Navalnij mostani egészségi állapotát előidéző okokat – hozzanak létre egy közös szakértői csoportot. A TASZSZ közzéteszi az orosz orvosoknak a Német Orvostudományi Társaság elnökéhez intézett felhívása teljes szövegét.

Dr. Klaus Reinhardt Úrnak

a Német Orvosi Kamara elnökének

Mélyen tisztelt Doktor Reinhardt,

Minket, orvosokat, megrázott Alekszej Navalnij betegsége. Nagyon tragikus az, ha egy fiatal ember váratlanul eszméletét veszti és ismeretlen okból kómába esik.

Klinikai szempontból az ilyen történések nem csupán tragikusak, de mind a diagnosztika, mind pedig a gyógyítás szempontjából nagyon nehéz eseteknek számítanak. Az effajta nehéz esetek pedig tápot adnak a történtek okainak különböző – úgy szakmai, mint a szakmaiságtól távol álló – magyarázataira.

Attól a pillanattól kezdve, hogy Navalnij úr az omszki mentőkórházba került, az orvosok minden szükségeset megtettek annak érdekében, hogy stabilizálják a páciens állapotát. És megmentették az életét. Országunk élenjáró gyógyító intézményeiből konzultációra hívtunk reanimatológusokat és más szakembereket. A család kérésére lehetővé tettük, hogy német orvosok is megvizsgálhassák a beteget – illetve ezt követően azt is, hogy őt Németországba szállítsák.

A vizsgálatok eredményeit, illetve a kezelést illetően az omszki, illetve berlini orvosok különböző következtetésekre jutottak a betegség okaival kapcsolatban. Az orvostársadalomban kételyek merültek fel annak nyomán, hogy a német hadsereg katonai laboratóriumának zárójelentése mérgező anyagokat állapított meg Navalnij szervezetében.

Az orvosoknak a politikán felül kell állniuk. És amennyiben bonyolult klinikai esettel találjuk magunkat szemben, az ezzel kapcsolatos kérdéseket egymás között, az orvostársadalom körében kell rendeznünk. Döntéseinket mérlegelés nyomán kell meghoznunk, és nem szabad, hogy azokat, mindenféle bizonyítás nélkül, politikusok használják fel.

A mi szakmánkban az a szokás, hogy ha az orvosok véleményei eltérnek egymástól, akkor konzíliumot hívunk össze.

Ez okból kifolyólag az lenne a tiszteletteljes javaslatunk, hogy az orosz Országos Orvosi Kamara, illetve a német Orvosi Kamara képviselőiből alakítsunk egy vegyes bizottságot – bevonva abba esetleg más országok mérgezési szakembereit is. Ezt követően – és hogy elfogultságoktól mentesen hozzunk végleges döntést abban a kérdésben, hogy Alekszej Navalnijt megmérgezték-e, vagy sem – az említett résztvevők bevonásával hívjunk össze egy konzíliumot.

Mi mindannyian érdekeltek vagyunk az igazság kiderítésében. És ha meggyőződtünk arról, hogy Alekszej Navalnijnál csakugyan a mérgezés esete forog fenn, és súlyos állapota nincs összefüggésben egyéb okokkal – az esetben kezdeményezni fogjuk bűnvádi eljárás megindítását Oroszországban, és követelni fogjuk a leghatározottabb intézkedések megtételét.

Az omszki mentőkórházban dolgozó kollégáink, mióta csak elszállították a beteget, készek voltak minden, náluk föllelhető anyagot a közös kutatások rendelkezésére bocsátani.

Bízva megértésükben és a kérdés pozitív megoldásában,

Leonyid Rosal

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS