2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Moszkva óvja az EU-t újabb szankciók bevezetésétől, amelyeket elkerülhetetlen és arányos válasz fog követni

Moszkva óvja az Európai Uniót újabb szankciók bevezetésétől, amelyeket elkerülhetetlen és arányos válasz fog követni – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

“Abszolút megengedhetetlen az emberi jogokat, a demokratikus elvekre való hivatkozást a geopolitikai eszközrendszer részeként alkalmazni” – mondta.

Zaharova arra reagált, hogy a Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozó jelentése szerint az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével összefüggésben.

Közölte, hogy az uniós büntetőintézkedések bevezetése különösen cinikusnak fog tűnni, azzal összevetve, hogy “Brüsszel totálisan semmibe veszi” az orosz ajkú lakosság és tömegtájékoztatási eszközök jogainak megsértését a balti államokban, és azt, hogy Európában milyen “kegyetlenül” fojtják el a tiltakozó megmozdulásokat.

“Globális aspektusban ez az önkény megerősödéséhez és a nemzetközi jog eróziójához vezet a nemzetközi kapcsolatokban” – hangoztatta Zaharova.

“Ismételten megerősítjük elvi álláspontunkat az ENSZ Biztonsági Tanácsát megkerülő egyoldalú korlátozó intézkedések jogtalansága mellett” – tette hozzá, és az egyenrangú, konstruktív párbeszédhez való visszatérésre szólította fel az uniót.

Zaharova szerint a nyugati államok nagyszabású oroszellenes kampányt indítottak Oroszország belpolitikai helyzetének destabilizálására. Figyelmeztetett, hogy Moszkva elejét fogja venni a belügyekbe való beavatkozást célzó kísérleteknek. Hangsúlyozta, hogy az Oroszországból a múlt héten a nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel címén kiutasított német, lengyel és svéd diplomata tökéletesen tisztában volt azzal, hogy megsérti az orosz törvényeket.

Zaharova a belügyekbe való beavatkozás témakörével kapcsolatban kitért arra, hogy az amerikai külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki a magyar Klubrádió frekvenciájának megvonása miatt. Emlékeztetett rá, hogy múlt heti moszkvai sajtótájékoztatóján Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a lett jogrend kompetenciájába utalta azt a kérdést, hogy a balti államban őrizetbe vették a Szputnyik orosz hírügynökség kilenc munkatársát. A szóvivő azt kérdezte, hogy a rádió ügyében miért nem a magyar törvények a mértékadók, és emlékeztetett rá, hogy az amerikai diplomácia nemrégiben üdvözölte, hogy az ukrán elnök lekapcsoltatott három tévécsatornát.

Zaharova az oroszellenes hisztéria megnyilvánulásának nevezte, hogy Lettországban 16 orosz tévécsatornát tiltottak be. A lépést a másként gondolkodás elleni információs fellépésnek, valamint az orosz nyelv és kultúra üldözésének minősítette.

A szóvivő felszólította Németországot, hogy ne próbáljon meg viszályt szítani Oroszország és Fehéroroszország között. Mint mondta, Moszkva figyelmét nem kerülte el, hogy német hivatalos személyek “az Oroszországhoz fűződő viszonnyal összefüggésben” folytatnak tárgyalásokat a fehérorosz ellenzék képviselőivel.

Hangsúlyozta: Moszkva a regionális biztonság elleni fenyegetésnek tekinti, hogy Norvégiába, a közös határ közelébe amerikai bombázókat vezényelnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó