2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

NATO-főtitkár: hosszú háborúra készülünk Ukrajnában

A Nyugatnak hosszú háborúra kell felkészülnie Ukrajnában – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Annak ellenére, hogy azt állította, hogy “gyors békét” akar Ukrajnában, Stoltenberg ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is támogatja Volodimir Zelenszkij elnök célját, az Oroszország feletti katonai győzelmet.

“A legtöbb háború hosszabb ideig tart, mint ahogyan azt a kezdetekor vártuk” – mondta Stoltenberg a német Funke médiacsoportnak adott interjújában.

“Ezért Ukrajnában fel kell készülnünk egy hosszú háborúra”.

Az elmúlt két hónap médiajelentései szerint nyugati tisztviselők és katonai tervezők elismerték, hogy Ukrajna folyamatban lévő ellentámadása az orosz erők ellen valószínűleg nem lesz sikeres, így a frontvonalak a tél beálltával nagyrészt változatlanok maradnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna több mint 71 ezer embert veszített az ellentámadás júniusi kezdete óta. A nagyarányú létszámcsökkenés ellenére – ukrán források szerint egyes egységek elvesztették létszámuk 90%-át – Stoltenberg ragaszkodott ahhoz, hogy a NATO továbbra is katonai, nem pedig diplomáciai megoldást szorgalmaz.

“Mindannyian gyors békét kívánunk” – mondta Stoltenberg. “De ugyanakkor be kell látnunk: ha Zelenszkij elnök és az ukránok abbahagyják a harcot, az országuk nem fog többé létezni. Ha Putyin elnök és Oroszország leteszi a fegyvert, akkor béke lesz”.

Miután tavaly áprilisban visszalépett a török közvetítéssel létrejött békemegállapodástól, Zelenszkij rendeletet adott ki, amelyben megtiltott minden tárgyalást Oroszországgal.

Továbbá többször megfogadta, hogy visszafoglalja a korábbi ukrán régiókat, Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje, valamint a Krímet, amely 2014-ben elsöprő többséggel az újraegyesülésre szavazott az Oroszországi Föderációval.

Zelenszkij álláspontját támogatja Washington, ahol tisztviselők többször is hangsúlyozták, hogy csak az ukrán elnök dönthet arról, mikor akar békét. Ugyanakkor Antony Blinken amerikai külügyminiszter elítélte Putyint, amiért állítólag elutasítja az “értelmes diplomáciát”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó