2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

NATO: az USA-nak támogatnia kell Ukrajnát, mert az orosz győzelem megerősítené Kínát

Az Egyesült Államoknak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, mert egy orosz győzelem a konfliktusban megerősítené Kínát – állította Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Egy győztes Oroszország “rossz lenne mindannyiunk számára Európában és Észak-Amerikában, az egész NATO-ban, mert ez azt az üzenetet küldené az autoriter vezetőknek – nemcsak Putyinnak, hanem Kínának is -, hogy brutális katonai erő alkalmazásával elérhetik céljaikat” – mondta Stoltenberg a Politico-nak adott interjúban, amelyből pénteken kivonatokat közöltek.

“[A] NATO-szövetségesek számára fontos, hogy összefogjanak és foglalkozzanak Kína felemelkedésének következményeivel – és ebben egyetértünk, és pontosan ezt tesszük” – mutatott rá, utalva arra, hogy Pekinget nyáron a blokk számára “kihívásként” jelölték meg.

A nyilatkozatra a november 8-i félidős amerikai választások nyomán került sor, amelyeken a republikánusok várhatóan jelentős győzelmet aratnak, és visszaszerzik az ellenőrzést a kongresszus legalább egyik kamarája felett. Míg a demokraták egységesen kiálltak Ukrajna mellett, számos republikánus, köztük Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbségi vezetője nemrégiben jelezte, hogy a Kijevbe irányuló segélyek folyósítása jelentősen visszaeshet, vagy akár teljesen le is állhat a választás után.

A NATO-vezér azonban azt mondta, bízik abban, hogy “a félidős választások után is egyértelmű többség lesz a kongresszusban – a képviselőházban és a szenátusban – az Ukrajnának nyújtott további jelentős támogatás mellett”.

Washington Kijevnek nyújtott segítségét fenn kell tartani, “részben azért, mert ha [Vlagyimir] Putyin orosz elnök győz Ukrajnában, az katasztrófa lesz az ukránok számára” – tette hozzá.

Stoltenberg szerint az Egyesült Államok és Kanada folyamatos katonai jelenléte Európában összességében “alapvető fontosságú e transzatlanti kötelék ereje és hitelessége szempontjából”.

Az Egyesült Államok Ukrajna legerősebb támogatója volt az Oroszországgal való konfliktus február végi kirobbanása óta, fegyverekkel, pénzeszközökkel és hírszerzési információkkal látta el Kijevet. Washington már több mint 17 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Zelenszkij kormányának – jóval többet, mint amennyit az európai országok együttesen vállaltak. Az amerikai fegyverszállítmányok között olyan kifinomult hardverek szerepeltek, mint a HIMARS többszörös rakétavetők, M777-es ágyúk és harci drónok.

Moszkva következetesen bírálta a Kijevnek nyújtott nyugati segítséget, mondván, hogy az csak meghosszabbítja a harcokat, és növeli az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...