2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Moszkva: a brit haditengerészet részt vett az Északi Áramlat elleni terrortámadásban

A brit királyi haditengerészet szerepet játszott az Északi Áramlat gázvezeték balti-tengeri szabotázsának megszervezésében és megrendezésében – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. A vád az orosz külügyminisztérium azon állítását követte, hogy a NATO a nyáron hadgyakorlatot tartott a tenger alatti robbanások helyszínének közelében.

Hivatalos Telegram-csatornáján a minisztérium azt állította, hogy a brit Királyi Haditengerészet emberei “részt vettek a gázvezetékek szeptember 26-i felrobbantására irányuló terrortámadás tervezésében, támogatásában és végrehajtásában”.

A védelmi minisztérium szerint ugyanezek a brit ügynökök részt vettek azoknak az ukrán katonai személyeknek a kiképzésében, akik nemrégiben megtámadták az orosz fekete-tengeri flotta hajóit, amelyek az ENSZ és Törökország által közvetített, Oroszország és Ukrajna közötti gabonamegállapodást hajtották végre.

A vezetékek, amelyeket azért építettek, hogy orosz földgázt szállítsanak közvetlenül Németországba, szeptember 26-án hirtelen nyomásvesztést szenvedtek, miután a dániai Bornholm szigeténél víz alatti robbanások sorozata történt.

A nyugati országok és Oroszország is riadalmat keltett az incidens miatt, Moszkva pedig terrortámadásként ítélte el azt, és az ügy kivizsgálását követelte.

Szeptember végén Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője megjegyezte, hogy a NATO a nyáron katonai gyakorlatokat tartott Bornholmtól nem messze, amelyek során intenzíven használták a “mélytengeri felszerelést”.

A hónap elején a Wall Street Journal a vizsgálatot ismerő német tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a csővezetékeket megrongáló robbanásokat szabotázs okozta. Bár a tisztviselők nem nevezték meg a tettest, azt mondták, hogy “abból a feltételezésből indulnak ki, hogy Oroszország áll a robbanások mögött”. Moszkva többször is tagadta, hogy bármi köze lenne az incidenshez.

Eközben a Sky News egy brit védelmi tisztviselőt idézett, aki szerint az Északi Áramlat 1 és 2 egy távolról felrobbantott víz alatti robbanószerkezet okozhatott kárt. A műsorszolgáltató akkor azt mondta, hogy a csővezetékeket a tengerfenékre leeresztett aknák, vagy egy hajóról ledobott, illetve egy tenger alatti drón által elhelyezett robbanóanyag rongálhatta meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...