2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Oroszország felfüggesztette részvételét a gabonamegállapodásban, miután az ukránok hajókra támadtak

Moszkva felfüggesztette a Kijevvel kötött, az ENSZ és Törökország által közvetített gabonamegállapodásban való részvételt, miután Ukrajna nagyszabású dróntámadást intézett a mezőgazdasági szállítmányok biztonságos átjutásának biztosításában részt vevő hajók ellen – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A minisztérium a Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Oroszország “felfüggeszti részvételét az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodások végrehajtásában”.

A lépést a Fekete-tengeri Flotta hajói és a gabonafolyosó biztonságának szavatolásában részt vevő polgári hajók elleni terrortámadás indokolta. A minisztérium azt is állította, hogy a robbantást a brit hadsereg bevonásával szervezték.

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke a gabonaüzlet felfüggesztéséről szóló orosz döntést kommentálva “zsarolással” vádolta Moszkvát.

“Az orosz zsarolás mindenütt primitív: zsarolás az atomenergia, az energia és az élelmiszer területén” – jelentette ki, hozzátéve, hogy minden feltételezett orosz csel “túl egyszerű és kiszámítható”.

Korábban szombaton Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter jelezte, hogy Moszkva kész arra, hogy a következő négy hónapban Törökország segítségével akár 500 ezer tonna gabonát is küldjön a világ legszegényebb országainak.

Megjegyezte, hogy az idei termést figyelembe véve Oroszország “teljes mértékben készen áll az ukrán gabona pótlására” és a szállítások megszervezésére “minden érdekelt országba”, elfogadható áron.

“A gabonaüzlet nemhogy nem oldotta meg a rászoruló országok problémáit, hanem bizonyos értelemben még súlyosbította is azokat. Láthatjuk, hogy az Ukrajnából érkező hajók hová tartottak – Olaszországba, Spanyolországba és Hollandiába. Egyes rakományok esetében az uniós országok részesedése 60-100% között mozog. Ezek nem azok az államok, amelyek valódi élelmiszerproblémával küzdenek” – mondta a miniszter.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...