2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

NATO: a ma szállított fegyverek megteremthetik a békés rendezés feltételeit holnap

Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások előfeltételeket teremthetnek a konfliktus jövőbeni békés rendezéséhez – állította a jelenleg japán látogatáson tartózkodó Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Nikkei című lapnak adott szerdai interjújában.

A főtitkár szerint “katonai támogatást kell nyújtani” Kijevnek ahhoz, hogy “tárgyalásos, békés megoldást” lehessen elérni Ukrajna mint “szuverén független nemzet” megőrzésével.

“A ma szállított fegyverek megteremthetik a békés rendezés feltételeit holnap” – mondta Stoltenberg.

Úgy vélte továbbá, hogy a NATO-nak “hosszú távra kell felkészülnie” az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, mert a szövetség nem látja jelét annak, hogy Oroszország “készülne a békére”. Ezzel összefüggésben a főtitkár azt állította, hogy a NATO-nak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, miután “példátlan mértékű támogatást” nyújtott.

Úgy véli, hogy “ez a támogatás nap mint nap változást hoz a harctéren”.

Válaszul Moszkva azon döntésére, hogy különleges katonai műveletbe kezd Ukrajnában, a Nyugat fokozatosan számos és széles körű szankciót kezdett bevezetni Oroszországgal szemben, és több tízmilliárd dollár értékű fegyverszállításokat kezdett Ukrajnának.

Az orosz fél többször is azt hangoztatta, hogy a fegyverszállítmányok csak meghosszabbítják és eszkalálják a konfliktust. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint a tankok Kijevbe szállítása nem fogja a megváltoztatni a helyzetet, és csak a nyugati államokat viszi újabb szintre az Oroszországgal szembeni szembenállásban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó