2022, május 23.
22.2 C
Budapest
11.1 C
Moszkva
Hiredetés

Nagyon készülnek az oroszok a Marsra

MarsAz 520 napos szimulált Mars-utazáson lévő űrhajósok vasárnap megdöntötték a világűrben való tartózkodás eddigi rekordját, amelyet Valerij Poljakov űrhajós állított fel 1994-1995-ben, még a Mir űrállomáson, 438 nappal. Poljakov rekordja mind a mai napig szerepel a Guinness-rekordok könyvében is. És valójában most sem dőlt meg: a Mars-utazás résztvevői az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Kutatóintézetének kertjében felállított makettben vannak, a súlytalanságtól eltekintve teljesen olyan körülmények között, mint egy űrhajóban.

“Megjárták a vörös bolygót”, és már javában “hazafelé tartanak”. A kísérlet két jóval rövidebb hasonló “utazás” után tavaly június 3-án kezdődött, és november 5-én kell “megérkezniük”.
A szimulált nemzetközi Mars-expedíció parancsnoka az orosz Alekszej Szityev, az orvos Szuhrob Kamolov, és orosz a három kutató egyike is, Alekszandr Szmolejevszkij. A fedélzeti mérnök a francia Roman Charles, a tudományos munkát az olasz Diego Urbina és a kínai  Vang Jüe (Wang Yue) végzi.
Poljakov egyébként hosszú útján beható kutatásokat végzett az űr-orvostan, a fiziológia és a lélektan terén. Munkája alapján dolgozták ki az űrhajósok számára a fizikumuk őrzését szolgáló gyakorlatokat a különféle edzőgépeken, és egyebek mellett az ugyanezt a célt szolgáló, súlyokkal ellátott “Pingvin” ruhát és az űrhajósok étkezésének számos részletét.

 

Hírek a témában:

A Vosztocsnij űrrepülőtérről mennek az oroszok a Marsra

Az oroszok már a Marson vannak!

Az Amerikai Egyesült Államokban kötelező az orosz nyelv tanulása

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS