2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij kozmodromban fogadta Kim Dzsongunt (videó)

Az orosz elnök személyesen köszöntötte Észak-Korea vezetőjét a Vosztocsnij kozmodromban – derül ki a Kreml által szerdán megosztott, kézfogásukról készült videófelvételből.

Vlagyimir Putyin a nap folyamán érkezett Vosztocsnijba, miután kétnapos látogatást tett a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon. Közben az észak-koreai vezető páncélvonaton érkezett a létesítménybe, miután kedd reggel lépett be orosz területre.

“Nagyon örülök, hogy látom önt” – mondta Putyin vendégének, megjegyezve, hogy a találkozó különösen szimbolikus jelentőségű, tekintettel arra, hogy 2023-ban lesz Észak-Korea alapításának 75. évfordulója és 70 éve a koreai háborúban kötött fegyverszünet, valamint 75 éve tartanak fenn diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

Az észak-koreai vezető viszont megköszönte Putyinnak a meghívást és a “nagyon szívélyes fogadtatást” – derül ki a vezetők kézfogásáról készült videókból, amelyeket az orosz média osztott meg.

Az orosz-észak-koreai csúcstalálkozó napirendjéről Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára elmondta, hogy a közelgő megbeszéléseken számos “kényes kérdésről”, valamint a kétoldalú gazdasági és kulturális együttműködésről és a térség általános helyzetéről lesz szó. A Kreml szóvivője elmondta, hogy a tárgyalásokra mind az orosz, mind az észak-koreai delegáció jelenlétében, illetve négyszemközti formában kerül sor.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vosztocsnij űrrepülőtéren. Kép: Kreml

Kim Dzsongun a Koreai-félszigeten tapasztalható fokozott feszültségek közben látogatott Oroszországba, ahol Phenjan ismételten rakétakilövéseket hajtott végre, valamint dél-koreai és amerikai csapatok részvételével hadgyakorlatokat zajlik. Szerdán, közvetlenül a Putyin-Kim találkozó előtt Szöul újabb rakétaindítással vádolta Phenjant.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó