2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Nagy-Britannia Oroszországot okolja a brit zsoldos haláláért

Liz Truss brit külügyminiszter pénteken beidézte az orosz nagykövetet Paul Urey brit állampolgár miatt, aki a Donyecki Népköztársaság fogságában halt meg. Truss kijelentette, hogy Oroszországnak “teljes felelősséget kell vállalnia” Urey haláláért, amelyet a donyecki tisztviselők a krónikus egészségi állapotának tulajdonítottak.

A Donyecki Népköztársaság (DNR) pénteken jelentette be, hogy Urey hétfőn hunyt el, közel három hónappal azután, hogy egy ellenőrzőponton egy másik brit állampolgárral, Dylan Healyvel együtt elfogták. A DNR ombudsmanja, Darja Morozova kijelentette, hogy Urey “számos krónikus betegségben” szenvedett, köztük cukorbetegségben, és annak ellenére halt meg, hogy fogvatartói orvosi ellátásban részesítették.

“Oroszországnak teljes felelősséget kell vállalnia ezért” – jelentette ki Truss pénteken, amikor bejelentette, hogy beidézte Andrej Kelin orosz nagykövetet.

“Paul Urey-t humanitárius munka közben fogták el” – állította Truss. “Ukrajnában volt, hogy megpróbáljon segíteni az ukrán népnek az indokolatlan orosz invázióval szemben. A felelősöket felelősségre fogják vonni”.

Míg Truss ragaszkodott ahhoz, hogy Urey segélymunkásként utazott Ukrajnába, Morozova “hivatásos katonának” nevezte a britet, aki Afganisztánban, Irakban és Líbiában is harcolt.

Azt mondta, hogy az ukrán hadsereggel együtt harci műveleteket vezetett, valamint “zsoldosokat képzett ki”.

Oroszország korábban már kérte az Egyesült Királyságot, hogy közvetlenül a DNR-rel egyeztessen, amit az Egyesült Királyság elutasított. Miután a múlt hónapban a DNR halálra ítélte a zsoldosként bűnösnek talált Aiden Aslin és Shaun Pinner brit katonákat, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a brit kormánynak “beszélnie kellene a DNR-el” a két férfiról.

Truss következetesen elutasította, hogy megemlítse a Donyecki Népköztársaságot, és a régió hatóságait “orosz proxyknak” nevezte. A DNR hatóságai azt mondták Aslinnak, hogy a brit kormánytól senki sem kereste meg őket közvetlenül az ügyével kapcsolatban – mondta a nagymamája a BBC-nek a múlt hónapban.

A DNR tisztviselői értesítették az Egyesült Királyságot Urey elfogásáról, de “Nagy-Britannia részéről nem érkezett semmilyen reakció” – mondta Morozova pénteken.

Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság nem küldött gyógyszert Urey-nak a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül, és “még annak a puszta lehetőségét is figyelmen kívül hagyta, hogy tárgyalásokat folytassanak a visszatéréséről egy fogolycsere keretében”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...