2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Újabb lengyel város, ezúttal Krakkó kapott Ukrajnáról elnevezett teret

A lengyelországi Krakkó városa “Szabad Ukrajna térnek” keresztelt el egy járdaszakaszt az orosz konzulátus közelében. A gesztusra azután került sor, hogy több más lengyel város is átnevezett tereket Ukrajna tiszteletére, de Oroszország is engedett néhány kreatív átnevezési javaslatnak.

Jacek Majchrowski krakkói polgármester még hétfőn ünnepélyes keretek között hivatalosan is elnevezte a teret.

“A tér megnyitásával azt akarjuk megmutatni, hogy veletek vagyunk … miközben a szabadságotokért és a miénkért is harcoltok” – mondta Majchrowski. “Megmutathatjátok, hogy Dávid képes legyőzni Góliátot” – tette hozzá, de Dávidot ebben az esetben több tízmilliárd dollár értékű nyugati fegyverzet támogatja.

Mostanra legalább négy lengyel város nevezett el köztereket keleti szomszédjáról. Gdanskban egy kereszteződés a hónap elején “Hősies Mariupol tér” lett, Poznan júniusban “Ukrajna 2022 védelmezői térnek” keresztelte el, Gdynia pedig áprilisban kapta meg a saját “Szabad Ukrajna terét”.

Moszkva két kulcsfontosságú közteret is átnevezett az elmúlt hetekben. Az orosz fővárosban található amerikai nagykövetség előtti teret júniusban átnevezték “Donyecki Népköztársaság (DNR) tér“-re, ami arra késztette az amerikai külügyminisztériumot – amely nem ismeri el a DNR-t -, hogy az épület címét a GPS-koordinátákkal helyettesítse a honlapján.

Egy korábban el nem nevezett moszkvai teret ezután a Luganszki Népköztársaságról (LNR) neveztek el, amely a DNR-rel együtt 2014-ben kikiáltotta függetlenségét Ukrajnától, és amelyet Oroszország két nappal Moszkva februári ukrajnai katonai műveletének kezdete előtt elismert. A téren található a brit nagykövetség.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...