2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Musk megígérte, hogy ingyen biztosítja a Starlink szolgáltatást Ukrajnának, akkor is ha a Pentagon nem fizet érte

A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk ígéretet tett arra, hogy továbbra is ingyenesen biztosítja a Starlink mobil műholdas internetszolgáltatást Ukrajnában, még akkor is, ha nem sikerül meggyőznie az amerikai védelmi minisztériumot (DoD), hogy fizesse ki a számlát.

A megjegyzést azután tette, hogy a közelmúltban arról számoltak be, hogy az Európai Unió fontolóra vette Ukrajna Starlink-hozzáférésének finanszírozását.

Musk hétfőn tweetelte, hogy beszélt az ukrán digitális átalakulásért felelős miniszterrel, Mihajlo Fedorovval. “Még mielőtt a védelmi tárca válaszolt volna, elmondtam Fedorovnak, hogy a SpaceX nem kapcsolja ki a Starlinket akkor sem, ha a védelmi minisztérium megtagadja a finanszírozást” – írta Musk.

Fedorov megköszönte a milliárdos támogatását. “Még a finanszírozásról szóló tárgyalások előtt megerősítetted nekem, hogy mindenképpen biztosítani fogod a Starlink munkáját Ukrajnában. Ez kritikusan fontos volt Ukrajna számára” – írta. Musk válaszolt: “Nagyon szívesen”.

Musk cége mintegy 25 ezer Starlink-terminált adományozott Ukrajnának azóta, hogy Oroszország februárban megkezdte a katonai műveletet. Ezeket az ukrán csapatok használják a harctéren.

A CNN a múlt hónapban arról számolt be, hogy a SpaceX figyelmeztette a Pentagont, hogy leállíthatja a szolgáltatás finanszírozását, hacsak az amerikai kormány nem fedezi a költségek egy részét. Musk azonban később azt mondta, hogy annak ellenére, hogy “pénzt veszít”, továbbra is ingyen finanszírozza a Starlinket Ukrajnában. Kijelentette, hogy a művelet már eddig is 80 millió dollárba került, és a kiadások az év végére meghaladják a 100 millió dollárt.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ebben a hónapban a Politico magazinnak azt mondta, hogy Kijevnek “nem lesz gondja” a Starlink online tartásával, Fedorov pedig többször tárgyalt Muskkal.

Musk, aki a konfliktus elején támogatást ajánlott Ukrajnának, a közelmúltban Kijev és a nyugati média részéről kritikával szembesült, amiért azt sugallta, hogy Ukrajnának esetleg el kellene ismernie a Krímet orosz területnek, és esetleg más engedményeket kellene tennie annak érdekében, hogy békeszerződést kössön Moszkvával.

Azzal érvelt, hogy kiemelten fontos megakadályozni, hogy a harcok nagyobb konfliktussá eszkalálódjanak, amelyben esetleg nukleáris fegyverek is szerepet játszhatnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...