2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

A SpaceX felszólította a Pentagont, hogy fizesse ki Ukrajna számláját, nem finanszírozzák tovább

Elon Musk űrkutatási vállalata arra kérte az amerikai hadsereget, hogy fizesse ki az Ukrajnában működő Starlink műholdas internetszolgáltatását, a CNN birtokába jutott vállalati dokumentumok szerint már nem tudja állni a működés költségeit.

A múlt hónapban a Pentagonnak küldött levelében a SpaceX felvázolta pénzügyi nehézségeit, és arra kérte a kormányt, hogy kezdje el finanszírozni a Starlink szolgáltatásait Ukrajnának, azt állítva, hogy 2022 hátralévő részében több mint 120 millió dollárba, a következő 12 hónapban pedig mintegy 400 millió dollárba kerül.

“Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy további terminálokat adományozzunk Ukrajnának, vagy a meglévő terminálokat határozatlan ideig finanszírozzuk” – írta a SpaceX kormányzati értékesítésért felelős igazgatója a levélben.

A SpaceX a konfliktus február végi kezdete óta mintegy 20 000 Starlink műholdas egységet adományozott Ukrajnának, amelyek internetkapcsolatot és katonai koordinációt biztosítanak a kaotikus csatatereken, amelyek egyébként el lennének vágva a világhálótól. Ukrán tisztviselők “a kritikus infrastruktúra alapvető részeként” üdvözölték a rendszert.

Kijev mindazonáltal sürgette a vállalatot, hogy további több ezer Starlink-terminált küldjön, és egy másik, a CNN birtokába került levélből kiderül, hogy egy magas rangú ukrán tábornok, Valerij Zsaluzsnyij még júliusban közvetlenül 8000 darabot kért. A SpaceX egy külsős tanácsadója később azt írta, hogy a cég “szörnyen nehéz döntések előtt áll itt”, hozzátéve, hogy “nem hiszem, hogy megvan a pénzügyi lehetőségük arra, hogy további terminálokat vagy szolgáltatást nyújtsanak, ahogyan azt Zsaluzsnyij tábornok kérte”.

Musk kijelentette, hogy a SpaceX az év végéig több mint 100 millió dollárt fog költeni a Starlink-szolgáltatás biztosítására Ukrajnában. A cég Pentagonhoz intézett leveléből azonban kiderül, hogy a Kijevnek berendezett 20 000 egység “túlnyomó többsége” “teljes vagy részleges finanszírozást” kapott az amerikai, a brit és a lengyel kormánytól.

Más hozzájárulások nem kormányzati szervezetektől és magánadománygyűjtőktől származnak, bár a SpaceX a szolgáltatási költségek nagy részét, havonta terminálonként mintegy 4500 dollárt fedezett.

A közelmúltban a SpaceX-et bírálták Ukrajna egyes régióiban állítólagos Starlink-kimaradások miatt, a Financial Times ukrán katonák beszámolóit közölte, amelyek szerint a múlt héten “katasztrofális” kommunikációs zavarok léptek fel.

A kiesések oka továbbra is tisztázatlan, bár ukrán tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a problémák nem műszaki hiba vagy kibertámadás következményei voltak, hanem a “SpaceX által bevezetett földrajzi korlátozásokra” utalnak. A szolgáltatás azonban azóta újraindult az érintett területeken.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...