2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Moszkvában már nem a Marija és az Alekszandr név a legnépszerűbb

Az orosz fővárosban a lányoknak már nem a Marija, a fiúgyermekeknek pedig nem az Alekszandr nevet adják a legtöbben, az idén a Szofija lány-és Artyom fiúnevek lettek a legnépszerűbbek. A váltás 15 év után következett be, ami egyfajta szenzáció – mondta el Irina Muravjova a moszkvai anyakönyvi hivatal vezetője egy tájékoztatón. Becenevükön a Másák és Szásák azért megmaradtak a legkedveltebb nevek között. Az Artyom sérthetetlent, tökéletesen egészségest jelent, az Alekszandr az emberek védelmezőjét, férfit. A Marija keserű, makacs, szeretett személy, a Szofija okos, bölcs, tudós a jelentése szerint. Még mindig sokan választják Moszkvában a fiú újszülötteknek a Makszim, Iván, Mihail, Dmitrij és Danyiil, Kirill, Jegor és Nyikita neveket. A kislányokat gyakran nevezik Anasztaszijának, Annának, Darijának, Viktorijának vagy éppen Polinának.

Akadtak különleges kívánságok is az anyakönyvezéskor: volt olyan fiúcska, akinek a szülei a Makszim-Moszkva nevet adták, másokat Mir (béke), Kozmosz névre anyakönyveztettek. A lánynév-különlegességek között szerepelt a Legenda és a Cselszi (Chelsea) is. Egy kérést azonban visszautasítottak a hatóságok. Egy kisfiút az orosz “biologicseszkij objekt cseloveka”, azaz “emberi biológiai objektum” meghatározás rövidítéséből BOCS-nak akartak elnevezni, de az anyakönyvi hivatal ebbe nem ment bele. A gyermek már 6-7 éves lehet, de még mindig nincs papírja, mert a szülei ragaszkodnak az elnevezéshez.

Moszkvában az év első hét hónapjában 78,5 ezer gyermek született, 2,5 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. 40 ezren a családban elsőként, 38 ezren második gyermekként jöttek a világra. 1132 ikerpár és 19 hármas iker is született az orosz fővárosban, amelynek a hivatalos adatok szerint 12 millió lakosa van. Nem hivatalos becslések szerint 15-16 millió ember él a metropoliszban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS