2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Moszkva: a szíriaiak először tárgyalhatnak közvetítők nélkül egymással Szocsiban

A szíriai rendezésről Szocsiban megrendezett kongresszus először nyújt alkalmat a szíriaiaknak arra, hogy közvetítők nélkül tárgyaljanak egymással – jelentette ki Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök Szíria-ügyi megbízottja hétfőn a TASZSZ állami hírügynökségnek és az RT televíziónak a fekete-tengeri üdülővárosban adott nyilatkozatában.

Szocsiba hétfőn a TASZSZ jelentése szerint megérkezett az 1600 meghívott több mint fele. A fórum fő rendezvényeit kedden tartják majd meg.

A tanácskozásra a konfliktus részesei mellett meghívást kaptak az asztanai folyamat védnökei – Oroszország, Törökország és Irán -, valamint az ENSZ, a Biztonsági Tanács állandó tagjai, a Szíriával szomszédos országok, valamint Egyiptom és Szaúd-Arábia képviselői. A megbeszélésekről távol maradt a szíriai arab politikai és fegyveres ellenzék több jelentős csoportja, valamint a kurdok legfontosabb koalíciója is.

Franciaország közölte, hogy részvevőként nem, de megfigyelőként talán részt vesz majd a tanácskozáson, és hangsúlyozta, hogy annak támogatnia kell az ENSZ égisze alatt zajló rendezési folyamatot. Szervezőinek szándéka szerint a szocsi tanácskozás befogadó jellegű platformot képezhet a politikai párbeszéd és az alkotmányozás számára Szíria politikai, etnikai és vallási csoportjai között. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy vélekedett, hogy a meghívottak egy részének bojkottja nem fogja meghiúsítani a kongresszus sikerét.

Lavrentyev úgy nyilatkozott, hogy a szíriai rendezésről Genfben és Asztanában folytatott tárgyalásoktól eltérően, ahol a damaszkuszi kormány és az ellenzék küldöttségei ülnek szemben egymással, Szocsiban a “szíriai társadalom különböző rétegeinek képviselői” kaptak lehetőséget arra, hogy “egymás szemébe nézzenek és egyetértésre jussanak”.

Az orosz elnöki Szíria-megbízott elmondta, hogy a tanácskozáson felállítanak majd egy alkotmányozó bizottságot, amelynek élén az ENSZ BT 2254-es határozata értelmében Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja áll majd. De Mistura kifejezte reményét, hogy a tanácskozás lendületet adhat az elakadt genfi folyamatnak.

Orosz részről hangsúlyozták, hogy a Szocsiban megrendezett tanácskozás nem alternatívája, hanem kiegészítője a genfi folyamatnak. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó