2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Moszkva: Oroszország nem tárgyal az Egyesült Államokkal Ukrajnáról

Oroszország nem folytat tárgyalásokat az Egyesült Államokkal Ukrajnáról – közölte kedden egy magas rangú orosz diplomata, jelezve ugyanakkor, hogy Moszkva továbbra is nyitott a  tárgyalásokra Kijevvel.

Újságírók kérdésére, hogy Washington és Moszkva folytat-e diplomáciai tárgyalásokat Ukrajnáról, Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes azt válaszolta: “Nem, nem folytatunk”.

A diplomata azonban jelezte, hogy Moszkva kész tárgyalásokat folytatni Ukrajnával “minden előfeltétel nélkül”, kivéve a legfontosabb feltételt – “hogy Ukrajna jó szándékot tanúsítson”.

Rudenko azonban emlékeztetett arra, hogy Ukrajna törvényt fogadott el, amely tiltja a tárgyalásokat Oroszországgal.

“Ez az ő döntésük. Mi mindig is azt mondtuk, hogy készen állunk az ilyen tárgyalásokra, amelyek nem a mi hibánkból szakadtak meg” – tette hozzá.

Október elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet írt alá, amely megtilt minden diplomáciai kapcsolatfelvételt Vlagyimir Putyinnal, azt is közölve, hogy csak akkor lesznek tárgyalások, ha Oroszországnak más elnöke lesz. Ennek ellenére Moszkva többször kijelentette, hogy nyitott a béketárgyalások újrakezdésére Kijevvel.

A Washington Post múlt héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államok négyszemközt arra kérte az ukrán tisztviselőket, hogy nyilvánosan mutassák ki készségüket arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek Oroszországgal, de nem akarta Kijevet tényleges tárgyalásokra kényszeríteni.

A Moszkva és Kijev közötti tárgyalások utolsó fordulójára márciusban került sor Isztambulban. Az orosz fél, amely kezdetben optimizmusát fejezte ki a békefolyamatot illetően, később azzal vádolta Ukrajnát, hogy visszalépett a Törökországban elért összes előrelépéstől. Sőt, a múlt hónapban Putyin megjegyezte, hogy annak idején Moszkva és Kijev előzetes megállapodásra jutott, amely megállíthatta volna az ellenségeskedéseket, de amint Oroszország visszavonta csapatait az ukrán fővárosból, “a kijevi vezetés elvesztette minden kedvét a tárgyalásokhoz”.

Hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy a Washington és Moszkva közötti kommunikáció továbbra is nyitott – jelentette a BBC. A vezető tisztségviselő állítólag azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak “érdekében áll” a kapcsolattartás.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...