2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Bloomberg: az orosz olajexport robbanásszerűen emelkedik

Az orosz nyersolaj tengeri szállítása a múlt héten napi 3,6 millió hordóra emelkedett, elérve a legmagasabb értéket június eleje óta, míg a kevésbé változékony négyhetes átlag augusztus óta a legmagasabb szinten van – jelentette hétfőn a Bloomberg.

A november 4-ig tartó héten összesen 34 tartályhajóra mintegy 25,2 millió hordó orosz nyersolajat töltöttek fel a média által idézett hajókövető adatok és kikötői ügynöki jelentések szerint. Ez 3,2 millió hordónyi emelkedés.

Az exportot több mint egy hónappal a G7-országok és Ausztrália által támogatott uniós szankciók december 5-i életbe lépése előtt futtatták fel. A szankciók értelmében a nyugati vállalatoknak tilos lesz biztosítást és egyéb szolgáltatásokat nyújtaniuk az orosz nyersolajjal megrakott hajóknak, kivéve, ha a rakományt egy még egyeztetés alatt álló árplafon alatt vásárolják meg.

A jelentések szerint a legnagyobb növekedést – mind mennyiségben, mind százalékban – a Murmanszk sarkvidéki termináljáról érkező szállítmányoknál regisztrálták. A Bloomberg szerint az orosz kőolajat szállító szállítmányok egyre titokzatosabbak a célállomásukat illetően. Az ügynökség megjegyezte, hogy nagyot ugrott azon hajók száma, amelyek következő célállomásként Port Saidot vagy a Szuezi-csatornát jelölték meg, és csökkent az Indiába tartó tartályhajók mennyisége.

A média kiemelte, hogy sokkal több nyersolajat szállító hajó hagyja el az orosz kikötőket anélkül, hogy jelezné a végső kirakodási kikötőt.

A jelentések szerint a november 4-ig tartó hét napban 16 millió dollárral 149 millió dollárra emelkedett Oroszország nyersolaj-exportvámból származó bevétele, és a négyhetes átlagbevétel is nőtt, 6 millió dollárral 134 millió dollárra gyarapodott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...