2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Moszkva nem szeretné, ha Szíriával és Iránnal határozatban foglalkozna a G8-as csúcs

IránA G8-as csoport Camp David-i csúcstalálkozóján Moszkva szeretné elkerülni, hogy bármilyen nyilatkozat, vagy határozat szülessen Szíriáról és Iránról – hangoztatta Arkagyij Dvorkovics orosz elnöki tanácsadó csütörtökön. A küszöbön álló tanácskozás teljes mértékben informális. Globális biztonsági kérdésekről lesz szó, így a szíriai és az iráni helyzetről is – közölte mindazonáltal Dvorkovics. Az elnöki tanácsadó hangsúlyozta: “úgy véljük, hogy ezeknek a kérdéseknek a megoldására, az egyeztetett döntések meghozatalára az ENSZ Biztonsági Tanácsa a legalkalmasabb. A G8-as csoport csúcstalálkozóján kötetlen formában, nem hivatalosan meg lehet vitatni ezeket a témákat”. A fejlett ipari országok – az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország -, valamint Oroszország vezetői vesznek részt a pénteken kezdődő kétnapos találkozón. Moszkvát Dmitrij Medvegyev kormányfő képviseli. Vlagyimir Putyin, akit május 7-én iktattak be harmadszor az államfői hivatalba, belpolitikai elfoglaltságra hivatkozva lemondta részvételét. Dvorkovics tájékoztatása szerint Medvegyev a G8-as csoport államfőivel kétoldalú megbeszéléseket is folytat, így Barack Obama amerikai elnökkel is.
Az orosz elnöki tanácsadó az orosz-amerikai kapcsolatokról szólva hangsúlyozta, hogy Moszkva számára elfogadhatatlan, ha az egyik korlátozó szabályozást egy másikkal cserélik fel. A kereskedelmi kedvezmény elvének érvényesítését tiltó Jackson-Vanik kiegészítés eltörlésére és az amerikai szenátusban készülő, úgynevezett Magnyitszkij-törvényre utalt.

Úgy vélte, hogy bár Oroszországnak fontos lenne az 1974-óta érvényben lévő Jackson-Vanik törvénymódosítás eltörlése, de nem mindenáron. Hozzátette, hogy az Oroszországgal kereskedő amerikai cégeknek súlyos károkat okoz, ha a szabályozás érvényben marad, miután Oroszország a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) teljes jogú tagjává válik.

Oroszország tagfelvételét 2011. december 16-án hagyta jóvá a Kereskedelmi Világszervezet miniszteri értekezlete. Moszkva a nyáron – 18 éves várakozást követően – lehet a szervezet 154. tagállama.

Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd miatt Washington tavaly júliusban már beutazási korlátozásokat rendelt el 60 olyan orosz tisztségviselővel szemben, akiket felelősnek tekintenek a Hermitage Capital amerikai befektetési alap jogászának 2009-ben, vizsgálati fogságban bekövetkezett haláláért. A szenátus ezen felül törvényt készül elfogadni orosz hivatalos személyek ellen.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....