2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Moszkva: nem marad válasz nélkül, ha az EU vízumkorlátozást vezet be

Az EU elég “irracionális” ahhoz, hogy saját érdekei ellen cselekedjen, és vízumkorlátozást vezessen be orosz állampolgárokkal szemben – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Ha mégis megteszi, Oroszország olyan módon fog visszavágni, amely megvédi állampolgárait – tette hozzá.

A tervezett uniós korlátozásokról kedden újságíróknak nyilatkozva Peszkov elmondta, hogy az orosz kormány úgy véli, hogy egy ilyen politika bevezetése a lehetőségek között szerepel.

“Brüsszel és az egyes európai kormányok ismételten abszolút érzéketlenségről tettek tanúbizonyságot … amikor oroszellenes impulzusokról van szó” – mondta Peszkov.

Megjegyezte, hogy az Oroszország ellen irányuló uniós politika inkább az USA-nak kedvez, saját népeik kárára.

Moszkva figyelemmel kísérte azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint ezen a héten az EU prágai miniszteri találkozóján tárgyalhatnak bizonyos vízumkorlátozásokról. Ha a találkozón politikai változás történik, az nem maradhat Moszkva válasza nélkül – mondta a szóvivő.

Olyan módon fogunk válaszolni, amely a legjobban szolgálja érdekeinket és állampolgáraink érdekeit – biztosította Peszkov, hozzátéve, hogy a pontos választ csak akkor lehet megfogalmazni, ha és amikor az EU cselekszik.

Ukrajna és legkeményvonalasabb uniós támogatói az orosz állampolgárok vízumkiadásának szinte teljes betiltását követelik, csak humanitárius okokra vonatkozó kivételekkel. Az intézkedést arányos válaszként hirdetik Oroszország Ukrajna elleni támadására és arra, hogy a lakosság nem tudott szembeszállni kormánya politikájával. Néhány nemzet, például Észtország, azt állította, hogy az orosz látogatók kitiltása nemzetbiztonsági okokból szükséges.

Olyan országok azonban, mint Németország és Franciaország, a jelentések szerint azt javasolják a blokk többi tagjának, hogy kevésbé korlátozó megközelítést alkalmazzanak, azzal érvelve, hogy az orosz nép kollektív büntetése csak elidegenítené őket a Nyugattól, és növelné az ország kormányának belföldi támogatását. Magyarország a németek álláspontját képviseli a kérdésben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...