2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Egy csendes-óceáni ország kitiltotta az amerikai hadihajókat

A Salamon-szigetek ideiglenesen megtiltotta az amerikai haditengerészet hajóinak a kikötőibe való belépést hónapokkal azután, hogy az ország biztonsági és együttműködési megállapodást írt alá Kínával – közölte az ausztráliai Canberrában működő amerikai nagykövetség.

“Augusztus 29-én az Egyesült Államok hivatalos értesítést kapott a Salamon-szigetek kormányától a haditengerészeti látogatásokra vonatkozó moratóriumról, a protokolláris eljárások frissítéséig” – közölte a nagykövetség.

Közben Manasseh Sogavare, a csendes-óceáni ország miniszterelnöke arra kérte az ország partnereit, hogy adjanak időt a kormánynak, hogy új eljárást vezessenek be a kikötői látogatások jóváhagyására. A miniszter nyilatkozata szerint, amelyet e-mailben juttattak el a Reutersnek, ha elfogadják, az új szabályok “általánosan érvényesek lesznek minden látogató haditengerészeti hajóra”.

A miniszter nyilatkozata azzal folytatódott, hogy a nemzetnek “sajnálatos tapasztalatai voltak azzal kapcsolatban, hogy az év folyamán külföldi haditengerészeti hajók az ország vizeire léptek be anélkül, hogy a diplomáciai engedélyt megadták volna nekik”, anélkül, hogy konkrétumokat közölt volna.

A felfüggesztésre egy augusztus 23-i incidens után került sor, amikor az amerikai parti őrség egyik hajója engedélyt kért arra, hogy megállhasson és tankolhasson, de nem kapott választ a Salamon-szigeteki hatóságoktól. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője akkor azt mondta, hogy Washington “csalódott emiatt a döntés miatt”.

Válaszul Sogavare azt állította, hogy az amerikai hajó engedélyt kapott a kikötésre, de amikor azt megkapta, az amerikai hajó már elhagyta az ország vizeit, és nyilvánvalóan Pápua Új-Guinea felé vette az irányt.

Áprilisban a Salamon-szigetek biztonsági paktumot írt alá Kínával a biztonsági fenyegetések kezelése és a biztonságos befektetési környezet biztosítása érdekében. A lépés azonban nem tetszett több nyugati országnak, az Egyesült Államok szerint Washington aggódik a megállapodás “átláthatóságának hiánya és meghatározatlan jellege” miatt. Ausztrália eközben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szerződés “alááshatja a térségünk stabilitását”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...