2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Skócia felfüggeszti az ukrán menekültek támogatását

Szerdától Skócia leállítja a vízumkiadást az ukránoknak a szupertámogatási programja keretében – jelentette be hétfőn a kormány. A menekültsegélyek iránti kereslet azután nőtt meg, hogy Wales a múlt hónapban szüneteltette a programját.

Márciusban az Egyesült Királyság vízumot adott ukránoknak, akik azt állították, hogy az orosz erők elől menekülnek. Olyan támogatókkal kellett rendelkezniük, akik kezeskedtek értük, és legalább hat hónapig szállást biztosítottak számukra. Skócia és Wales elindította szupersponzori programját, amely olyan lakhatást kínált, amelyekhez nem volt szükség arra, hogy a kedvezményezetteknek magán szállásadókat találjanak.

Skócia jelenleg több mint 7000 embernek nyújt menedéket a megállapodás keretében. Ez a szám több mint kétszerese annak a 3000-nek, amelynek befogadására a kormány a program márciusi indulásakor kötelezettséget vállalt.

A kérelmek 20%-os emelkedése miatt Skócia kénytelen szüneteltetni a programot – közölte Neil Gray, az ukrán menekültekért felelős skót miniszter.

“Mivel Angliában a közelmúltban csökkent a magánszponzorációra jelentkezők száma, Wales pedig szüneteltette saját programját, a skót kormányt szponzorként megnevező kérelmek száma jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben” – mondta.

Wales június 10-től felfüggesztette a szuperszponzorálásra vonatkozó változatát, miután több mint 2000 vízumot adott ki.

A skót rendszer három hónapig szünetel, és ezt követően felülvizsgálatra kerül – mondta Gray.

Eddig összesen 21 256 vízumot adtak ki ukránok számára úgy, hogy a skót szponzor kiterjesztette a vendéglátást. A helyi hatóságok megjegyezték, hogy ez az Egyesült Királyságban az összes vízum 20 %-át teszi ki, és ez a legmagasabb egy főre jutó arányt jelenti.

A skót kormány több intézkedést is bejelentett a már vízumot kapott ukránok elszállásolására, többek között egy sétahajó bérbeadását, a használaton kívüli tanácsi ingatlanok felújítását Észak-Lanarkshire-ben, valamint több személyzet felvételét a kiugró menekült hullám kezelésére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.