2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva
Array

Moszkva és Párizs összehangolja támadásait a terroristák ellen

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre mért csapások összehangolásáról, az információcsere és a katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök csütörtökön Moszkvában. Erről a két államfő az egyeztetéseket követő közös sajtótájékoztatóján számolt be. Az együttműködés részeként a két ország megosztja majd az IÁ és más terrorcsoportok állásaira vonatkozó információit, hogy ezáltal javítani tudják a dszihadisták elleni légi hadjáratuk hatékonyságát – jelentették be az államfők. Azt is közölték, hogy Oroszország a továbbiakban kész segíteni az IÁ ellen harcoló szíriai ellenzéki csoportokat is.

Putyin közölte, hogy Moszkva kész együttműködni az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióval, de alapvetően egy szélesebb körű, egységes nemzetközi front létrehozását tartja szükségesnek az IÁ ellen.

Az Egyesült Államok a felelős

Az orosz elnök egyúttal élesen bírálta az Egyesült Államokat az orosz vadászbombázó keddi lelövése miatt.

Azt mondta, Moszkva tájékoztatta a nyugati-arab koalíciót a gép bevetésének időpontjáról és helyéről, és Washingtonnak meg kellett volna akadályoznia, hogy Törökország – a koalíció tagjaként – lelője az orosz vadászbombázót. Emiatt Oroszországnak és az Egyesült Államoknak “komoly egyeztetéseket” kell tartania – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, az orosz gép lelövése “árulás” volt egy olyan ország részéről, amelyet Moszkva a barátjának tartott. Ismét megismételte azt a vádját is, miszerint “ipari mennyiségű” olajat szállítanak Törökországba az IÁ által uralt területekről, és közölte: elvben lehetséges, hogy erről Ankara nem tud, de ezt nehéz elképzelni.

Az orosz elnök azt is leszögezte, hogy Bassár el-Aszad elnök rezsimje Moszkva “természetes szövetségese” a dzsihadisták elleni harcban, és az elnök sorsáról a szíriai embereknek kell dönteniük.

Francois Hollande ezzel szemben ismét hangsúlyozta, hogy Aszadnak távoznia kell a hatalomból. Azt mondta, hogy egy átmeneti kormányt kell létrehozni a négy és fél éve polgárháborúban őrlődő országban, majd új alkotmányt kell kidolgozni és választásokat kell tartani.

Az orosz vadászbombázó lelövését a francia elnök “súlyos, nyilvánvalóan sajnálatos incidensnek” nevezte, de nyugalomra intett a történtekkel kapcsolatban, és úgy vélte, ebből is azt a konklúziót kell levonni, hogy erősíteni kell a koordinációt az IÁ ellen harcoló államok között.

 

A török államfő a France 24 francia tévécsatornának adott csütörtöki interjújában elmondta, hogy az orosz gép lelövése…

Szerző: Orosz Hírek2015. november 26.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...