2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva
Array

Erdogan találkozni akar Putyinnal, az orosz elnök nem áll szóba vele

Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozni szeretne Vlagyimir Putyin orosz elnökkel november 30-án a párizsi klímacsúcson – írja a Ria Novosztyi hírügynökség a France 24 tévécsatornára hivatkozva.

Erdogan sajnálatát fejezte ki, amiért orosz kollégája, Vlagyimir Putyin nem reagál kapcsolatfelvételi kísérleteire és nem áll vele szóba azóta, hogy a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határ közelében.

A török államfő a France 24 francia tévécsatornának adott csütörtöki interjújában elmondta, hogy az orosz gép lelövése után többször próbálta telefonon elérni Putyint, de az orosz elnök nem reagált.

A török államfő azt is elmondta, hogy ha a török illetékesek tudták volna, hogy orosz gépről van szó, akkor máshogy jártak volna el a Szu-24-es gép légtérsértése kapcsán. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a török pilóták tisztában voltak az ilyen helyzetekre vonatkozó török katonai szabályokkal “és azon kötelességükkel, hogy megvédjék az ország légterét”.

A török légierő F-16-os vadászgépe kedden lőtte le az orosz vadászbombázót, miután az török állítás szerint megsértette az ország légterét. Moszkva azt állítja, a gép Szíria felett repült. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy Moszkva gazdasági szankciókat dolgoz ki Törökországgal szemben az incidens miatt.

Csütörtökön a török külügyminisztérium bekérette az ankarai orosz nagykövetet, hogy rosszallásának adjon hangot az oroszországi török diplomáciai missziók és üzletek elleni, “tüntetéseknek álcázott támadások” miatt. Az orosz hatóságoktól egyúttal azt kérték, hogy mihamarabb fokozzák a török érdekeltségek védelmét.

Törökország nem kér bocsánatot

Törökország nem kér bocsánatot az orosz bombázó lelövéséért – mondta a török elnök, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök arra panaszkodott, hogy a törökök sem bocsánatot nem kértek, sem kártérítést nem ajánlottak a gép lelövéséért. A török elnök büntetőintézkedésekre számít.

A török olaj- és földgázszükséglet több mint fele Oroszországból jön. Az orosz sajtó szerint valószínű, hogy a büntetés része lesz az áremelés. Törökország első atomerőművének 2016-ra tervezett építését is elhalaszthatják.

Vlagyimir Putyin a Moszkvába delegált nagyköveteknek arról beszélt: bocsánatkérést és kártérítést várnak a törököktől. A török államfő már korábban közölte, hogy nem hajlandó vezekelni.

„Nem számítottunk arra, hogy az egyik fontos partnerünk fog ilyen módon hátba szúrni minket, miközben a nemzetközi terrorizmus ellen harcolunk. Eddig sem bocsánatkérést, sem kártérítési ajánlatot nem kaptunk a törököktől, és arra sem tettek ígéretet, hogy megbüntetik azokat, akik a gépet lelőtték” – mondta Putyin.

 

A török vadászgép bejelentetlenül és hátulról támadt.https://oroszhirek.hu/index.php/politika/5308-tulelo-orosz-pilota-nem-figyelmeztettek-a-torokok

Szerző: Orosz Hírek2015. november 26.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...