2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Moszkva elítélte a Szíria elleni izraeli légicsapásokat

Moszkva követelte, hogy az izraeli kormány azonnal hagyjon fel a Szíriai Arab Köztársaság elleni támadásokkal, és tartsa tiszteletben az ország szuverenitását és területi integritását – közölte kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov szíriai kollégájával tartott keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Moszkva határozottan elítéli Izrael veszélyes gyakorlatát, hogy csapásokat mér szíriai területre.

Moszkva vezető diplomatája a damaszkuszi nemzetközi repülőtér elleni, még júniusban elkövetett támadás, valamint a Damaszkusz és Tartusz térségét ért újabb támadások “nyugtalanító” epizódjait említette.

“Követeljük, hogy Izrael tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, és mindenekelőtt tartsa tiszteletben a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitását és területi integritását” – mondta Lavrov a Faisal Mekdad szíriai külügyminiszterrel Moszkvában folytatott kétoldalú megbeszéléseket követően.

A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy Izrael legfőbb tábornoka a múlt héten felfedte, hogy egy “harmadik ország” volt a célpontja az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által a palesztin fegyveresek ellen nemrégiben végrehajtott katonai műveletnek.

Bár a tábornok nem nevezte meg konkrétan Szíriát “harmadik országként”, bejelentése néhány nappal azután érkezett, hogy a szíriai hatóságok három katona haláláról számoltak be egy Damaszkusz külvárosait ért izraeli légitámadás következtében.

Annak ellenére, hogy az évek során több száz támadást indított szíriai terület ellen, Izrael általában kerülte, hogy nyilvánosan elismerje tetteit. Amikor azonban elismeri a csapásokat, azokat az iráni elleni önvédelemmel magyarázza.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...