2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva
Array

Moszkva élesen bírálja a NATO főtitkár kijelentéseit az orosz segély-konvojról

Az orosz külügyminisztérium hazugnak nevezte szombati közleményében a NATO-főtitkárt. Moszkva szerint nem egyezik meg a valósággal az, hogy az orosz segélyszállítmányt Kijev tudomása,  egyetértése és a nemzetközi vöröskereszt közreműködése nélkül juttatták volna el Kelet-Ukrajnába.

Moszkva hivatalosan visszautasította a NATO főtitkárának, Anders Fogh Rasmussen vádaskodását arról, hogy a humanitárius orosz konvoj az ukrán hatóságok egyetértése és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) bármiféle bevonása nélkül lépett Ukrajna területére.
“Ez újabb hazugság” – olvasható a külügyi közleményben.

Az orosz diplomácia közölte, hogy az ukrán külügyminisztérium augusztus 12-én jegyzékben adott beleegyezést a segélyszállítmányra, és az ukrán határőrök, illetve vámtisztek több mint egy hétig foglalkoztak a konvojjal Donyeck határátkelőnél. (csak nem történt semmi érdemi, időhúzásra játszottak, ez teljesen nyilvánvaló).

A nemzetközi vöröskereszt bevonása kapcsán Moszkva azt tanácsolta a NATO-nak, hogy “ha valóban érdekli az igazság, mi történt az orosz humanitárius misszió ügyében, a bevonás mértékét illetően, akkor azt javasoljuk, forduljon az ICRC központjához”.

A RIA Novosti orosz hírügynökség  írja, hogy az orosz kamionok a humanitárius segélyszállítmánnyal augusztus 14-én érkeztek az ukrán határhoz, de az ukrán fél csak augusztus 21-én, csütörtökön fogott hozzá a vámvizsgálathoz. Pénteken a konvoj átszelte a határt és eljuttatták a segélyeket Luhanszkba és Donyeckbe a rászorulókhoz.

Kijev nemzetközi jogsértésnek állította be ezt, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el Oroszországot. Moszkva álláspontja szerint Kijev mindent megtett, hogy hátráltassa a segélyek Ukrajnába juttatását, mindenféle fals okot találtak ki, hogy húzzák az időt a beléptetéssel,  pedig Oroszország a segélyküldést teljesen átlátható módon, az ukrán féllel és a vöröskereszttel együttműködve készítette elő.
Az orosz segélykonvoj szombaton több hullámban visszatért Ukrajnából Oroszországba, biztonságát a Luhanszki Népköztársaság egységei szavatolták – jelenti a Ria Novosti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó