2022, augusztus 12.
29.3 C
Budapest
23.9 C
Moszkva
Array

Moszkva bírálja az emberi jogok európai uniós helyzetét

KremlAz Európai Unióban távol áll a kívánatostól az emberi jogok tiszteletben tartása – jelentette ki a duma külügyi bizottságának hétfői meghallgatásán az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja. Konsztantyin Dolgov egyebek között élesen elítélte a nácizmus terjedését a balti tagállamokban, a lengyelországi állítólagos CIA-börtönöket, valamint Dánia és Belgium bevándorló ellenességét. Kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni a leendő európai uniós emberi jogi különmegbízottal. A meghallgatás előtt a helyszínen kiosztották az orosz külügyminisztérium 2011-re vonatkozó jelentését. A dokumentum készítői Magyarországgal kapcsolatban negatívumként a büntetés-végrehajtási intézmények állapotát, a cigányság helyzetét, a szólásszabadsággal kapcsolatos problémákat, valamint a történelem, ezen belül is a II. világháború eredményének felülvizsgálatát célzó törekvéseket emelték ki. A duma külügyi bizottsága által kezdeményezett meghallgatásra meghívták az Európai Uniós tagállamok külképviseleteinek képviselőit is. Alekszej Puskov, a testület elnöke kijelentette, hogy az emberi jogok tiszteletben tartásával elvi okokból a jövőben is foglalkozni kívánnak. Puskov bírálta a balti államokat, amiért azok – mint mondta – nem lépnek fel kellő erővel a terjedő fasiszta ideológiával szemben, valamint megsértik az orosz ajkú lakosság emberi jogait. Hangsúlyozta, hogy szerinte a Nyugat nem sajátíthatja ki magának az emberi jogi helyzet értékelését. Azt remélte, hogy az Európai Unióban a parlamenti meghallgatást nem tartják politikai válaszlépésnek. Megjegyezte azt is, hogy az Európai Parlament néhány határozata túlságosan átpolitizált és ideologizált.

Fernando M. Valenzuela, az Európai Bizottság oroszországi missziójának vezetője elismerte: Európában vannak problémák az emberi jogok tiszteletben tartásával, így a fasiszta ideológia terjedésével, ugyanakkor több olyan oroszországi esetre és folyamatra hívta fel a figyelmet, amely szintén aggodalomra ad okot.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió továbbra is figyelemmel kíséri a hat éve meggyilkolt újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyét. Bírálta a homoszexualitás propagandáját büntető szentpétervári rendeletet, és felszólalt az ellen, hogy a május 6-i Bolotnaja téri tiltakozó akció miatt 15 napi elzárásra ítélték Szergej Udalcov és Alekszej Navalnij ellenzéki politikusokat.

Az orosz törvényhozás alsóházának külügyi bizottsága a hétfői meghallgatásról összegző dokumentumot készít. Ebben azt javasolja az EU tagállamainak, hogy szigorítsa meg a faj- és idegengyűlöletet, továbbá a faji alapú hátrányos megkülönböztetést és türelmetlenséget büntető törvényi szabályozást.

A parlamenti testület azt is kezdeményezi, hogy az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja helyett hozzák létre az “államfő emberi jogi világmegbízottja” státust.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...