2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Moszkva azonnali választ ígér, ha Kijev nagy hatótávolságú rendszereket vet be Oroszország ellen

Moszkva azonnal reagálni fog, ha Oroszországot nagy hatótávolságú fegyverrendszerekkel támadják meg – mondta csütörtökön a Rosszija-24 tévécsatornának Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalások orosz küldöttségének vezetője.

“Különösen a nagy hatótávolságú ágyúk és HIMARS rendszerek [Ukrajnába] szállítására helyezzük a hangsúlyt, amelyek nemcsak a Donbasszra, hanem Oroszországra is veszélyt jelentenek. Világosan kifejtettük Oroszország álláspontját: ha az Oroszországi Föderációt megtámadják ezekkel a nagy hatótávolságú rendszerekkel, a válaszlépés a döntéshozó központok ellen azonnali lesz” – hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy a darknet mostanra hemzseg az ajánlatoktól, hogy eladják azokat a Javelineket [páncéltörő rakéták], amelyeket Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott. “Úgy gondolom, hogy ez nem Ukrajna katonai és politikai vezetésének részvétele nélkül történik. Már semmit sem zárok ki” – tette hozzá.

A diplomata szerint a kijevi rezsim ígéretei, miszerint Ukrajna nem fogja használni a HIMARS-rendszert Oroszország elleni támadásra, “egy vörös centet sem érnek”.

A múlt héten a Biden-kormányzat bejelentette, hogy új katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának, amely magában foglalja a HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) fegyverek és lőszerek szállítását.

Azt mondta, hogy az első tétel négy rakétarendszert tartalmazna. Amerikai tisztviselők korábban azt mondták, hogy egy könnyű HIMARS mobil rakétavető hatótávolsága nem haladja meg a 80 kilométert. Mivel Washington ragaszkodott hozzá, Kijev biztosítékot adott arra, hogy az amerikai rakétarendszereket nem fogják orosz területen lévő célpontok ellen használni. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt állította, hogy Kijev biztosítékai, miszerint nem fogja ezeket az amerikai gyártmányú fegyverrendszereket orosz területen lévő célpontok ellen bevetni, értéktelenek és nem lehet bennük megbízni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...