2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Moszkva: az ENSZ nem szállít humanitárius segélyt Aleppóba

Noha az Aleppóba vezető út felszabadult, sem az ENSZ, sem más nemzetközi szervezet nem szállít humanitárius segélyt a város polgári lakosságának – közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője szerdán Moszkvában.

Rudszkoj szerint a szíriai hadsereg felszabadította a török határtól Aleppóba vezető Castello utat, de a szíriai orosz parancsnoksághoz eddig nem érkeztek humanitárius felajánlások nemzetközi szervezetektől. A tábornok rámutatott, hogy ezekre nagy szükség lenne, mert a felkelőktől visszafoglalt városrészekben nincs se víz, se villany, és nagyon súlyos humanitárius helyzet alakult ki.

Stephane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője korábban közölte, hogy a világszervezet biztonsági garanciákat kér ahhoz, hogy ismét segélyszállításokat indítson útnak Aleppó felé.

sziria3

Rudszkoj szerint a felkelők a város “teljes férfi lakosságát erőszakkal mozgósították, beleértve a 12 évnél idősebb serdülőket is”. Mint mondta, Aleppóban rendszeres a civil lakosság megfélemlítése, a “terroristák” pedig nap mint nap nyilvánosan végeznek ki olyanokat, akik megmozdulásokat próbálnak szervezni ellenük.

Szemtanúkra hivatkozva azt állította, hogy ellenzéki fegyveresek újabb iskolákat, kórházakat és mecseteket robbantanak fel, és ezt a szíriai légierőre és tüzérségre fogják.

Rudszkoj úgy nyilatkozott, hogy Aleppót 18 ezer civil hagyhatta el a szíriai hadsereg sikeres offenzívájának köszönhetően, befogadásukra nyolc ideiglenes központot alakítottak ki. A szíriai Orosz Megbékélési Központ tábori konyhákat állított fel, és több tonna élelmiszert, valamint vizet szállított a városba. Szavai szerint az orosz védelmi minisztérium, miként márciusban Palmüra esetében, tűzszerészeket – több mint 200 katonát és 47 járművet – vezényel Aleppóba.

A tábornok elmondta, hogy Aleppó keleti részéből az elmúlt napokban 647 fegyveres távozott, s közülük 630-an máris amnesztiában részesültek, a többi 17 személy esetében még tart a mérlegelés. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....