2023, november 29.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

Most Varsó ellenzéki polgármestere kezdte el bírálni az ukrán elnököt

Rafal Trzaskowski, Varsó polgármestere kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi megjegyzései, amelyek a lengyel szolidaritás hiányára utaltak, nem voltak helyénvalóak. Lengyelország, Kijev egyik leghűségesebb szövetségese, elkeseredett vitába keveredett olcsó silány minőségű ukrán gabona miatt.

A lengyel Polsat műsorszolgáltatónak adott, hétfőn megjelent interjújában Trzaskowski úgy fogalmazott, hogy az ukrán elnök múlt kedden New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén elhangzott beszéde “nagyon szomorú helyzetet” teremtett. Hozzátette, hogy “természetesen Zelenszkij túlzásba esett”, és “elragadtatta magát” a Lengyelországgal szembeni, burkolt bírálatában.

A polgármester, aki a kormányzó Jog és Igazságosság párttal szemben ellenzékben álló Polgári Platform párt tagja, azonban azt is bírálta, ahogyan a lengyel kormány kezelte a viszályt. Trzaskowski szerint az ügyet csendben kellett volna kezelni, de úgy véli, hogy a kormány a nyilvános eszkaláció útját választotta abban a reményben, hogy több szavazatot szerez a jövő hónapban esedékes parlamenti választások előtt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök múlt pénteken Swidnik városában támogatóihoz szólva figyelmeztette Zelenszkijt, hogy soha többé ne sértegesse “a lengyeleket, ahogyan azt nemrég tette az ENSZ-ben tartott beszédében”.

Az ukrán államfő ENSZ-beszédében azt állította, hogy “egyes európai barátaink politikai színházban játsszák el a szolidaritást, és a gabona kérdését thrillerré változtatják”.

Varsó gyorsan reagált a megjegyzésre, és bekérette az ukrán nagykövetet.

A két ország közötti kapcsolatok megromlottak, miután Varsó nem volt hajlandó feloldani az ukrán gabonára vonatkozó tilalmat, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni saját gazdáit a szomszédból érkező olcsó rossz minőségű terményektől. Kijev viszont panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez, kitartva amellett, hogy a Lengyelország által bevezetett korlátozások törvénytelenek.

A szakadás miatt Morawiecki a hónap elején kijelentette, hogy Varsó “nem szállít többé fegyvereket Ukrajnának”. Az ország elnöke, Andrzej Duda később enyhített az üzeneten, mondván, hogy Kijev továbbra is számíthat arra, hogy a lengyel készletekből elavult fegyvereket kap.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó