2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Megsemmisült a Nemzetközi Űrállomásra tartó orosz Progressz teherűrhajó

A földi irányító központ elveszítette a kapcsolatot a csütörtökön felbocsátott orosz Progressz MSZ–4 ember nélküli teherszállító űrhajóval. Valószínűleg nem fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel egy meg nem nevezett forrás az orosz űrkutatási hivataltól.

„Minden valószínűség szerint a legrosszabb forgatókönyv következik be, és a hajót elveszítjük” – mondta a roszkoszmoszos megnevezett forrás. Szerinte a Progressz űrhajó már le is zuhanhatott Kína vagy a Csendes-óceán térségében. A rakéta fellövése során, a harmadik fokozat indításakor, a Föld légkörének határánál járva lépett fel probléma.

Az illetékes azt mondta, hogy a Progressz még le sem vált a hordozórakétáról, amikor a hiba fellépett.

„Ha 150 másodperccel a leválás előtt következik be ilyesmi, nem is lehet másra számítani. Valószínű, hogy elvesztettük. Még ha sikerült is leválnia, süllyedni kezdett, és eléghetett a légkörben” – fűzte hozzá.

A szállító űrhajót helyi idő szerint csütörtök reggel 8 óra 51 perckor indították a kazahsztáni Bajkonurból, szombaton kellett volna csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz korábbi tájékoztatása szerint az indítás után 383 másodperccel elvesztették a kapcsolatot az űreszközzel. Vizsgálják a meghibásodás okát.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő adásban jelentette, hogy az űrhajó navigációs antennáit ki tudta bontani, de azt már nem tudta megerősíteni, hogy kinyíltak-e a napelemtáblák is.

A teherűrhajó 2,5 tonnányi üzemanyagot, vizet, élelmet és más rakományt szállított. A Progressz űrhajók már négy évtizede szolgálatban vannak, legkorszerűbb típusaikat digitalizált rendszerekkel és tökéletesített dokkolóval látták el.

Az ISS fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia kozmonauták tartózkodnak. Nem kerültek közvetlen életveszélybe, mert az ISS fedélzetén van még elegendő ellátmányuk – közölte a NASA. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...