2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Meghosszabbították a hadköteles ukránok oroszországi tartózkodását

Meghosszabbították a hadköteles ukránok oroszországi tartózkodásának idejét – jelentette be szerdán az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ). A hatóságnál közölték, hogy ezután több mint 90 napra adnak ideiglenes tartózkodási engedélyt az ukrán állampolgároknak, és – ha kérik – több alkalommal is meghosszabbítják számukra az Oroszországban való tartózkodás idejét.

Az FMSZ-nél hangsúlyozták, hogy az intézkedést Vlagyimir Putyin orosz államfő utasítására hozták és minden ukrán állampolgárra vonatkozik, így azokra is, akik például menekültstátust nyertek el, vagy ideiglenes menedékjogban részesültek.

A szolgálat tájékoztatása szerint jelenleg Oroszországban több mint 2 millió 430 ezer ukrán állampolgár tartózkodik. Közülük 1 millió 172 ezer hadköteles korú férfi. Rajtuk kívül több mint 800 ezer olyan ukrán található Oroszországban, aki kényszerből hagyta el Délkelet-Ukrajnát.Menekült státust, ideiglenes menedékjogot, valamint ideiglenes lakhatási engedélyt több mint 400 ezren kaptak – áll az FMSZ tájékoztatásában.

Az orosz államfő már hétfőn bejelentette, hogy az orosz hatóságok a törvényes keretek között meghosszabbíthatják “a bizonyos kategóriába tartozó személyek”, elsősorban a hadköteles korúak tartózkodási engedélyét. Azt mondta, hogy “már sokan megtagadják, hogy engedelmeskedjenek a mozgósításnak (Ukrajnában), és igyekeznek hozzánk (Oroszországba) átutazni és valamennyi időt itt átvészelni. Helyesen teszik, mert oda nyomják őket ágyútölteléknek” – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Petro Porosenko ukrán elnök két hete megyei állami hivatalok vezetőivel folytatott megbeszélésen közölte, hogy aláírta az idei első félév részleges katonai mozgósításaira vonatkozó rendeletet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...