2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Gazprom: kijelölték a Török Áramlat útvonalát

Kijelölték a Török Áramlat nevű gázvezeték Fekete-tenger alatt húzódó útvonalát – közölte a Gazprom azt követően, hogy Alekszej Miller, az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója kedden Ankarában tárgyalt. A Törökországba tartó gázvezeték 660 kilométer hosszan – a tavaly december elején leállított, eredetileg Bulgária felé tervezett – Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet – írták az MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményben.

A tájékoztatás szerint a Fekete-tenger alatt négy vezetékágat építenek, ezeken egyenként évente 15,75 milliárd köbméter földgázt tudnak majd átengedni. A Gazprom összesen évi 63 milliárd köbméter földgázt juttathat el így Törökországba, az első szállítást 2016 végére tervezi. A korábbi tervek szerint a Déli Áramlat gázvezetéket előbb a Fekete-tenger alatt, az oroszországi Anapától építették volna meg Bulgáriáig, majd a szárazföldi szakasz Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián át vezetetett volna Ausztriáig.

Alekszej Miller Ankarában Taner Yildiz török energiaügyi és természeti források miniszterrel tárgyalt a Török Áramlat megvalósításáról. A Gazprom vezérigazgatója és a miniszter a műszaki-gazdasági megvalósíthatósági tanulmányok előzetes eredményét megismerve döntött a vezeték útvonaláról. Az orosz állami energetikai cég közölte, hogy az új török tengerparti szakasz tervezési és felmérési munkálataira megbízást ad, és már szerdán elküldik az erre vonatkozó jegyzéket. A Fekete-tenger alatti szakaszt a Gazprom ugyanakkor maga valósítja meg. Török területen a gázszállító kapacitásokat közösen hozzák létre. Ankara a Botas állami tulajdonú török kőolaj- és földgázvállalatot jelölte ki a beruházás megvalósítására, az abban való részvétel arányát később határozzák meg. A Gazprom és a Botas egy héten belül elkészíti a végrehajtási menetrendet.

Alekszej Miller Ankarában elmondta: az idén, a második negyedévben szeretnék aláírni a kormányközi megállapodást a gázvezeték megvalósításáról. A vezeték első ágán át továbbítani tervezett 15,75 milliárd köbmétert a török piacra fogják szállítani. A Gazprom vezérigazgatója azt mondta, hogy a Fekete-tenger partján elterülő Anapánál lévő (Russzkaja nevű) kompresszorállomás és a tenger alatti nyomvonal többségének készültségi állapota alapján a 2016 végi tervezett határidő teljesen reális. Törökország a Gazprom második legnagyobb piaca Németország után.

Az orosz állami cég tavaly 27,4 milliárd köbméter földgázt szállított Törökországba a Kék Áramlaton és a transzbalkáni csővezetéken. A Gazrom tavaly december 1-jén írta alá a szándéknyilatkozatot a Botasszal a gázvezeték megépítéséről. Az éves szinten 63 milliárd köbméter orosz földgázból 50 milliárd köbmétert egy, a török-görög határra tervezett új gázelosztó központba juttatnak el, ahonnan Moszkva ajánlata szerint az európai országok továbbvihetik az energiahordozót.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly december 2-án Ankarában jelentette be hogy Oroszország nem építi meg az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat gázvezetéket, miután az Európai Unió akadályt gördített a projekt elé.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...