2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Meg sem tudja közelíteni a Facebook orosz ellenfelét a Vkontaktye-t

Oroszország kiemelt helyen szerepel a Facebook listáján, amelyen felsorolják azokat az országokat, melyeket a közeljövőben megszeretnének “hódítani”. Próbálkozásaik idáig kudarcba fulladtak. A Facebook alapítója Mark Zuckerberg a Financial Times-nak adott interjúban elmondta, hogy 2012-ig el szeretnék érni az 1 milliárd felhasználót. Az orosz internetes piac napról-napra nő, éves szinten 40%-al emelkedik a felhasználók száma, amely a rohamos infrastrukturális fejlesztéseknek is köszönhető. Azonban Zuckerbergéknek mégsem sikerült bevenni Oroszországot. Az orosz fejlesztésű Vkontaktye (VK.com) toronymagasan uralja a hazai piacot. Oroszországban a Facebook felhasználók száma alig haladja meg az 1.2 milliót, míg a Vkontaktye több mint 75 millió felhasználóval büszkélkedhet. Több internetes szakember szerint ezt a hátrányt nem tudja ledolgozni a Facebook.

Az orosz felhasználók nem azért választják a Vkontaktye-t mert az sokkal többet tud, mint riválisa, hanem tudatosan az orosz fejlesztés és egy igen népszerű alkalmazás mellet állnak ki. A VK Tracker elnevezésű alkalmazás segítségével videó és audió fájlokat is képesek megosztani egymással a felhasználók ingyen. A két közösségi oldal között nincs sok különbség, ugyanúgy van VK tetszik/megosztom gomb, de a rajongói oldalak is megtalálhatóak rajta, de a videómegosztók felvételeit és fényképeinket is megoszthatjuk barátainkkal. Ugyanúgy van lehetőség azonnali csevegésre az online ismerőseinkkel. A Vkontaktye korábban sok kritikát kapott, amiért nem lehetett rajta nemzetközi kapcsolatokat létesíteni, mivel csak oroszul volt elérhető. Ezt a hibát azóta már kiküszöbölték és napjainkban 67 nyelven, köztük magyarul is elérhető az oldal. Magyarországon több mint 12 ezren használják az orosz közösségi oldalt.

A Pavel Gyurov által fejlesztett Vkontaktye 2007 szeptemberében kezdte meg teszt működését. Hatalmas népszerűségnek örvend Oroszországon kívül még Ukrajnában, Kazahsztánban és Fehéroroszországban is. 2011 év elején az összes VK felhasználó száma elérte a 135 milliót. A vkontakte.ru és a vk.com a 3. legnézettebb weboldal Oroszországban.

A Vkontaktye magyarországi terjedésére való tekintettel az Orosz Hírek is megtalálható az orosz közösségi oldalon. Klikk ide. A további fejlesztéseknek köszönhetően a Facebook mellet a VK felhasználók is hozzászólhatnak és lájkolhatnak oldalunkon.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS