2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Medvegyev: Oroszország az oxigént is elvághatja az ellenséges balti államoktól

Moszkva válasza a kalinyingrádi tranzit litvániai tilalmára elég kemény lehet ahhoz, hogy “elvágja az oxigént” a balti országoktól – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Kalinyingrád egy kis orosz exklávé Litvánia és Lengyelország között. A hónap elején a vilniusi nemzeti vasúttársaság a brüsszeli utasításokra hivatkozva felfüggesztette a szankciókkal sújtott áruk Kalinyingrád és Oroszország többi része közötti tranzitforgalmat.

Az Argumenty i Fakty című újságnak adott interjújában Medvegyev azt állította, hogy az EU nem ragaszkodott a korlátozások bevezetéséhez, és így

Litvánia “alázatosan meghajolt az amerikai jótevői előtt, ismét demonstrálva idióta oroszgyűlölő hozzáállását”.

Hangsúlyozva, hogy a tranzittilalom a Nyugat által Oroszország ellen indított “proxy-háború” része, Medvegyev azt ígérte, hogy a Moszkva részéről érkező megtorló intézkedések “nagyon kemények” lesznek.

Szerinte a lehetséges megtorló lépések közül sok gazdasági jellegű lenne, és “képes lenne elvágni az oxigént az ellenséges lépéseket tevő balti szomszédoktól”.

Medvegyev, aki jelenleg az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, hangsúlyozta, hogy Oroszország “aszimmetrikus” intézkedéseket is alkalmazhat.

“Az ilyen eszkaláció rossz választás. És azok, akik szenvednek tőle, Litvánia egyszerű polgárai, akiknek az életszínvonala európai mércével mérve egyszerűen koldusszegény” – állította Medvegyev.

Megjegyzései két nappal azután hangzottak el, hogy Gitanas Nauseda litván elnök kijelentette, hogy országa fenntartja a tilalmat, és hogy “nem lehetnek “folyosók”, és nem lehetséges Oroszország megbékítése sem válaszul a Kreml fenyegetéseire”.

Az EU vezető diplomatája, Josep Borrel korábban kifejtette, hogy a blokk nem törekszik “blokádot” bevezetni az oroszországi Kalinyingrádi területre, és felülvizsgálja szankciós irányelveit annak érdekében, hogy elkerülje az exklávéba és az onnan kilépő forgalom blokkolását. Kifejtette azt is, hogy Litvánia intézkedései elsősorban az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett oroszellenes szankciók kijátszásának megakadályozását célozzák.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...