2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva

AFP: Zelenszkij nem hajlandó tárgyalni a békéről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy országa nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Oroszországgal – közölte egy francia kormányforrás az AFP állami hírügynökséggel. Állítólag ezt az álláspontját a G7-ek vezetői előtt hétfőn tartott beszédében tette világossá.

“Zelenszkij elnök nagyon egyértelmű választ adott, hogy most nincs itt az ideje a tárgyalásoknak. Ukrajna akkor fog tárgyalni, amikor már olyan helyzetben lesz, hogy ezt megteheti, vagyis amikor alapvetően újra erős pozícióba kerül” – mondta az AFP által idézett francia tisztviselő.

“Addig is a lehető leggyorsabban véget kell vetnie a háborúnak” – tette hozzá a tisztviselő.

Az ukrán elnök többször is elutasította az Oroszországgal való tárgyalásra irányuló felhívásokat, azt állítva, hogy a diplomácia ideje csak akkor jön el, ha az orosz csapatokat teljesen kiszorították Ukrajnából.

Ehhez a kompromisszummentes álláspontjához még akkor is ragaszkodott, amikor az ukrán csapatok számos vereséget szenvedtek a harctéren a Donbasszban: Kijev február vége óta, amikor Oroszország megindította offenzíváját, elvesztette területének nagyjából negyedét keleten és délen.

Márciusban Törökország közvetítésével kísérletet tettek a békés megoldásról szóló tárgyalásokra. Moszkva szerint Kijev számos engedményt ajánlott fel Ukrajna jövőbeli semleges státuszával kapcsolatban, és a Kreml e javaslatok alapján hivatalos dokumentumot fogalmazott meg, de Kijev ezt figyelmen kívül hagyta.

Moszkva szerint Ukrajnát felbátorították a nyugati nehézfegyverek szállítása és az olyan politikusok bátorítása, mint Boris Johnson brit miniszterelnök, aki azt mondta a tisztviselőknek, hogy harcoljanak tovább. Ez nem fogja megváltoztatni az ukrajnai orosz hadjárat menetét – jelentette ki Moszkva -, így a késlekedés csak meghosszabbítja a konfliktust, és felesleges áldozatokat és károkat okoz az érintett feleknek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó