2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva

AFP: Zelenszkij nem hajlandó tárgyalni a békéről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy országa nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Oroszországgal – közölte egy francia kormányforrás az AFP állami hírügynökséggel. Állítólag ezt az álláspontját a G7-ek vezetői előtt hétfőn tartott beszédében tette világossá.

“Zelenszkij elnök nagyon egyértelmű választ adott, hogy most nincs itt az ideje a tárgyalásoknak. Ukrajna akkor fog tárgyalni, amikor már olyan helyzetben lesz, hogy ezt megteheti, vagyis amikor alapvetően újra erős pozícióba kerül” – mondta az AFP által idézett francia tisztviselő.

“Addig is a lehető leggyorsabban véget kell vetnie a háborúnak” – tette hozzá a tisztviselő.

Az ukrán elnök többször is elutasította az Oroszországgal való tárgyalásra irányuló felhívásokat, azt állítva, hogy a diplomácia ideje csak akkor jön el, ha az orosz csapatokat teljesen kiszorították Ukrajnából.

Ehhez a kompromisszummentes álláspontjához még akkor is ragaszkodott, amikor az ukrán csapatok számos vereséget szenvedtek a harctéren a Donbasszban: Kijev február vége óta, amikor Oroszország megindította offenzíváját, elvesztette területének nagyjából negyedét keleten és délen.

Márciusban Törökország közvetítésével kísérletet tettek a békés megoldásról szóló tárgyalásokra. Moszkva szerint Kijev számos engedményt ajánlott fel Ukrajna jövőbeli semleges státuszával kapcsolatban, és a Kreml e javaslatok alapján hivatalos dokumentumot fogalmazott meg, de Kijev ezt figyelmen kívül hagyta.

Moszkva szerint Ukrajnát felbátorították a nyugati nehézfegyverek szállítása és az olyan politikusok bátorítása, mint Boris Johnson brit miniszterelnök, aki azt mondta a tisztviselőknek, hogy harcoljanak tovább. Ez nem fogja megváltoztatni az ukrajnai orosz hadjárat menetét – jelentette ki Moszkva -, így a késlekedés csak meghosszabbítja a konfliktust, és felesleges áldozatokat és károkat okoz az érintett feleknek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...